ZAGREB, 25. veljače 2016. – Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2015./2016. objavljen je u četvrtak na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu, bit će otvoren do 29. travnja, a svečana dodjela bit će 17. lipnja, izvijestilo je zagrebačko Sveučilište.

 Na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu www.unizg.hr objavljen je Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade na koji se mogu prijaviti svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija
toga sveučilišta. Studenti mogu svoje radove na natječaj prijaviti tako da na mrežnoj stranici popune odgovarajući obrazac, a radove mogu prijaviti u šest kategorija u skladu s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade koji je Senat usvojio na sjednici 9. veljače ove godine.
 Riječ je o kategorijama za individualni znanstveni i umjetnički rad (jedan ili dva autora), za timski znanstveni i umjetnički rad (tri do deset autora), za individualni ili timski znanstveni i umjetnički rad u području translacijskih istraživanja (jedan do deset autora), za “veliki” timski znanstveni i umjetnički rad (više od deset autora), za posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova (na prijedlog čelnika sastavnice ili rektora) i za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici (na prijedlog čelnika sastavnice ili rektora).
 Navodi se da se za Rektorovu nagradu ne može prijaviti rad stručnoga ili preglednoga karaktera, rad izrađen za neku drugu primarnu namjeru (npr. diplomski rad, rad izrađen za znanstveni skup ili časopis i sl.), ali može biti povezan s tom temom.
 Svaki rad predložen za Nagradu mora imati mentora koji je zaposlenik Sveučilišta u Zagrebu, ima stupanj doktora znanosti, odnosno znanstveno-nastavno ili umjetničko zvanje. Mentor je dužan u odgovarajući obrazac na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu do 29. travnja 2016. upisati obrazloženje po čemu predloženi rad (u prve četiri kategorije) udovoljava kriterijima izvrsnosti.  Ispis cijeloga prijavljenoga rada u dva primjerka studenti dostavljaju odgovarajućem povjerenstvu sastavnice, koje će potom svoje prijedloge dostaviti Povjerenstvu za Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. To će povjerenstvo svoj prijedlog nagrađenih radova i dokumentaciju dostaviti rektoru do 6. lipnja 2016. a nakon toga će popis dobitnika biti objavljen na oglasnim pločama fakulteta i akademija te na mrežnim stranicama.
 Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se na Sveučilištu u Zagrebu 17. lipnja ove godine.
(Hina)