OBITELJSKA TRADICIJA U slastičarnicu Dinamo u Vrbovcu svi se “navek” rado vraćaju

19. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Intervjui OBITELJSKA TRADICIJA U slastičarnicu Dinamo u Vrbovcu svi se “navek” rado vraćaju


Ugledna sladoledarska obitelj Biljalji u Vrbovcu je od 1960. godine. Tada je doselio djed Ramiz iz makedonskog Tetova. Mijenjali su lokaciju, da bi danas bili na Trgu Petra Zrinskog u vlastitom prostoru.

Slastičarnicu „Dinamo“ uspješno vodi Adem (49) koji je radnju preuzeo od oca Namika. S Ademom radi sin Musa koji će danas – sutra preuzeti obrt, jer je sladoledarstvo obiteljski obrt, a zapošljava Snježanu kao radnicu.

Sladoled je ljetna poslastica. Sladokusci kažu “Tko jednom kuša sladoled kod Adema, taj se „navek“ vraća. Kvaliteta mu je najbolja vizit karta”.

-Moj bratić Mahir ima slastičarnicu u Križevcima, a jedan rođak u Selcima kod Crikvenice. Ja sam u Vrbovec došao kao dijete 1978. I ovaj grad me je prihvatio. Zavolio sam Vrbovec i Vrbovčane, a nadam se da su i oni mene, bar bih želio da je tako- rekao je Adem.

biljali

Sladoled se radi od mlijeka, šećera, slatkog vrhnja, te se dodaju slastice: čokolada, vanilija…

Adem proizved čak 14 vrsta sladoleda.

Nekada su se dodavala i jaja, a sada se više ne dodaju radi salmonele. Mnogo je elemenata koji sladoled čine ukusnim i dobrim. O omjeru sastojaka sladoleda obrtnika Adema nismo ni pitali. To je obiteljska tajna koja se prenosi “s koljena na koljeno“.

Biljalji su se specijalizirali za sladoled, a prije su proizvodili i kolače. Slastičarnica “Dinamo“ radi od 1. ožujka pa do Sesveta.

Dragan Vicković

Facebook Comments


[ssba]