Svečano je obilježen jubilej obrta u obitelji Sohora u Vrbovcu – 50 godina „Hidrospoja“ i 25 godina motela „Marina“.

Svečanosti su nazočili pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić, u ime Zagrebačke županije i župana Stjepana Kožića, Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca, Ivan Leščić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Vrbovca.

sohora (2)

Također, bili su nazočni i mnogobrojni poslovni partneri i prijatelji obitelji Zlatka i Ljubice Sohore te njihovog sina Zdravka i snahe Ivane.

Sve je počelo 1972. godine kada se Zlatko Sohora upustio u samostalnu djelatnost smjestivši obrt u unajmljeni prostor drvene kuće. Postupno je zapošljavao radnike, rabljene strojeve kupovao u Njemačkoj i širio proizvodnju.

Nakon požara (1978.) trebalo se poput feniksa izdići iz pepela. Tako je i bilo. Udružili su se prijatelji, pomogli u ponovnom pokretanju obrta i nabavi strojeva. Novi proizvodni pogon izgrađen je 1981. godine, na današnjoj lokaciji. Zahvaljujući entuzijazmu i volji Sohore, uz obiteljsku podršku, Hidrospoj, obrt za proizvodnju i prodaju hidrauličnih cilindara i instalacija počeo se razvijati i širiti tržište.

sohora (4)

Uspješnost poslovanju pridonijelo je i povećanje broja zaposlenih. Tako danas sigurnu egzistenciju svojim obiteljima osigurava 23 djelatnika u Hidrospoju i motelu „Marina“.

Ubrzo je obrt postao, u pravom smislu riječi obiteljski, budući da je već od rane dobi sin Zdravko pokazao zanimanje za ovu granu djelatnosti i njoj se u potpunosti posvetio nakon završetka školovanja te nakon Zlatkova odlaska u mirovinu preuzeo vođenje obrta.

Tradicija obiteljskog posla nastavlja se otvaranjem motela „Marina“ 1998. godine koji je ušao u 25 godinu postojanja i sastavni je dio obrta „Hidrospoja“. Njega i danas nakon odlaska u mirovinu neumorno i s puno ljubavi vodi Ljubica Sohora.

Zadovoljstvo velikih kupaca količinom i cijenom proizvoda, istodobno ispunjavanje zahtjeva malih gospodarstava i obrta – misija je kojoj je „Hidrospoj“ posvećen od samih početaka. Te smjernice potvrđuje nova proizvodna hala i stalno ulaganje u strojni park.
Stoga je i odlika obrta Hidrospoj veliko i dugogodišnje iskustvo, kontinuirano ulaganje u inovacije, modernizaciju i nove tehnologije što mu omogućuje jednu od vodećih pozicija na tržištu.

sohora (3)

Kvalitetu rada i profesionalnost prepoznali su Zagrebačka županija, Grad Vrbovec, Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Zagreb, Udruženje obrtnika Vrbovec, koji uvijek podržavaju sve projekte. Za svoj su rad primili brojne nagrade, među kojima Zlatko i Zdravko ponosno čuvaju godišnju nagradu Grada Vrbovca.

O dugoj tradiciji govori i podatak kako je jedan djelatnik otišao u mirovinu nakon 42 godine neprekinuta rada, a potom i dvoje djelatnika s 36 i 38 godina. Odlazit će radnici u mirovinu, dolaziti novi, stručni, mladi kadar jer zanimanje i nastavni programi za ovu vrstu obrta postoje. Takao će i budući djelatnici omogućiti nove radne izazove i voditi u nove obljetnice.