Bengalske mačke jedna su od najatraktivnijih pasmina mački, ali i najzahtjevnijih za uzgoj. O njihovoj atraktivnosti govori i cijena koja se kreće od tisuću eura naviše za jednog mačića

Obitelj Majhen jedna je od tri u Hrvatskoj koja uzgaja rijetke bengalske mačke. Bengalske mačke jedna su od najatraktivnijih pasmina mački, ali i najzahtjevnijih za uzgoj. Riječ je o jednoj od najmlađih pasmina nastalih umjetnom selekcijom. Krase je šare koje podsjećaju na gepardove, ali i nježna osobnost, što ih čini idealnim kućnim ljubimcima. Prvi se put pojavljuje pedesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Nastala je križanjem azijske leopard-mačke i domaće mačke, a prva registrirana mačka pojavila se tek 1983. godine. O atraktivnosti pasmine govori i cijena jedne mačke, koja se za jedan primjerak kreće od 1000 eura naviše.

Obitelj Majhen ima tek jedan par, mužjaka Typhoona i ženku Philadelphiu. Typhoon je na međunarodnoj izložbu u Zagrebu dobio nagradu za najljepšu mačku, prema odbiru posjetitelja, i vrlo visoke ocjene sudaca.

– Odlučili smo se baviti uzgojem kućnih ljubimaca. Prva pomisao bili su njemački ovčari. No, kad smo se upoznali s bengalskim mačkama, zaljubili smo se u njih i odlučili se posvetiti isključivo njima – rekao je Dubravko Majhen, koji ima podršku supruge Lidije i sina Lea.

Osim što planiraju prodaju mladunaca, Typhoon i Philadelphila prihvaćeni su kao članovi obitelji.

– Planiramo tri legla u dvije godine. No, prije toga planiramo otići na izložbe u Ljubljanu te Zagreb, a u listopadu u Beč – rekao je Dubravko Majhen.

Uzgajivačnica je član Felinološkog društva Križevci, član Saveza Felinoloških društava Hrvatske, a registrirana je kod FIFE (Međunarodne felinološke organizacije).

(md)/Podravski list

Foto: Nikola Wolf