Predsjednica Udruge “Nikola Tesla – Genij za budućnost” Dragica Mihajlović, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Ivan Ivanković i drugi položili su vijence kod spomenika Nikoli Tesli u Zagrebu u povodu 80. godišnjice njegove smrti.

Dragica Mihajlović istaknula je kako među Tesline najvažnije izume spadaju neki nerealizirani.

“Ideja o besplatnoj energiji za cijeli svijet i cijelo čovječanstvo bila je nešto čemu je Tesla težio. Njegova ideja da se odrekne novca za svoje izume za dobrobit čovječanstva možda najbolje govori tko je bio Nikola Tesla”, poručila je Mihajlović.

Nikola Tesla (Smiljan, 10. srpnja 1856. – New York, 7. siječnja 1943.), bio je hrvatsko-američki izumitelj i inženjer srpskog podrijetla, koji je djelovao na polju elektrotehnike i strojarstva te futurist koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u dizajniranju suvremenog sustava distribucije električne energije koristeći izmjeničnu struju.

Rođen je na prostoru današnje Hrvatske gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju te se dalje školovao i usavršavao diljem Europe. Tijekom velikog dijela svog života živio je i radio u Sjedinjenim Američkim Državama.

U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjeničnih struja, otišao je 1884. u SAD, gdje se s preporukom voditelja Edisonova predstavništva u Europi zaposlio kod T. A. Edisona, gdje je iznosio svoje zamisli o proizvodnji i isplativijem prijenosu izmjeničnih struja, ali nije nailazio na razumijevanje.

Godine 1885. osnovao je Tesla u New Yorku vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica (elektrolučna svjetiljka), a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje.

U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora. Tim je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

To je samo mali dio nevjerojatne ostavštine jednog od najgenijalnijih umova 20. stoljeća.