Obilježena 29. godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar.

1. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Obilježena 29. godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar.


Danas, 1. rujna, u Bjelovaru i Donjem Daruvaru obilježena je 29-godišnjica stradavanja hrvatskog redarstvenika Tihomira Vrdoljaka, pripadnika Policijske postaje Bjelovar.

Tihomir Vrdoljak je prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja. U nazočnosti njegove majke Finke, obitelji i rodbine te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Grada Bjelovara, na njegovom grobu na gradskom groblju „Borik“ u Bjelovaru položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, da bi se potom počast odala i na mjestu njegovog stradavanja u Donjem Daruvaru.

Na spomen obilježje u Donjem Daruvaru pored majke i obitelji poginulog Tihomira, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova Bjelovara i Daruvara te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijenac su položili i zapalili svijeće načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima.

spomen branitelji bjelovar (1)

1. rujna 1991. godine, u popodnevnim satima, četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu neuspješnih napada na Daruvar, i to upravo u Donjem Daruvaru gdje su naišli na odlučnu obranu hrvatskih snaga. Pored poginulog Tihomira, u ovom žestokom okršaju teško je ranjeno i 5 hrvatskih branitelja, njegovih suboraca, pripadnika Policije i Odreda narodne zaštite.

Istog dana prije podne Tihomir je kao pripadnik skupnih snaga policije i Odreda narodne zaštite sudjelovao na drugoj strani Daruvara, u Doljanima, u akciji spašavanja zarobljenih branitelja koji su se, zbog okruženja, nedostatka streljiva i prijetnje agresora da će ubiti civile u mjestu, predali, a nakon čega su i zvjerski mučeni.

spomen branitelji bjelovar (3)

Nakon odavanja počasti Tihomiru Vrdoljaku, okupljeni su se uputili u Doljane gdje je obilježeno sjećanje na noć stradavanja branitelja i mještana, kada su smrtno stradali hrvatski branitelji Eugen Lapčić i Srećko Mandini, policajci Policijske postaje Daruvar, te pripadnici Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je dvanaestero branitelja ranjeno.

U mjesnoj kapelici u Doljanima je nakon komemoracije održana Sveta Misa zadušnica za sve poginule hrvatske vitezove koji su za slobodu svoje domovine dali ono najvažnije, svoj život.

spomen branitelji bjelovar (2)

I nakon 29 godina još uvijek je bolno sjenčanje na hrvatske vitezove koji su svoje živote položili na oltar domovine, za slobodu, neovisnost i samostalnost Hrvatske. Sjećanje na njihovu žrtvu koliko god je bolno ali je potrebno da bi se mladi naraštaji upoznali s istinom i da se ne zaboravi nikada.

Facebook Comments