Dvanaest posto mladih nesretno je zbog školskog neuspjeha, pokazali su rezultati istraživanja “Kako ostvarujemo dječja prava u Hrvatskoj: mišljenja i stavovi djece i mladih u 2009. i 2023.”, predstavljeni u ponedjeljak na obilježavanju 20. obljetnice Ureda pravobranitelja za djecu.

U istraživanju je 12 posto mladih reklo da su nesretni, a da je osnovni razlog školski neuspjeh, odnosno očekivanja od njih, rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Ured je, pojasnila je, proveo istraživanje o mišljenjima i stavovima  djece o ostvarivanju prava u RH koje je već provedeno 2009. i ustanovilo se da se nakon 14 godina puno toga promijenilo, a posebice okolnosti.

Pokazalo se kako bi na svako pitanje trebalo provesti dodatno istraživanje da bi se doista došlo do stvarnih dječjih potreba i na njih odgovoriti.

Potrebne su žurne promjene, osobito na području obrazovanja i medija te u ostvarivanju uvjeta za jednake mogućnosti u odrastanju u RH, rekla je pravobraniteljica za djecu.

Više od 26.000 prijava i pritužbi vezanih za povredu prava djece

Pirnat Dragičević ističe kako je u proteklih 20 godina Ured postupao u više od 26.000 prijava i pritužbi koje se odnose na povredu prava djece, a najveći dio se odnosi na odgoj i obrazovanje.

U povodu Međunarodnog dana djeteta podsjetila je kako je 20. studenoga 1989. Opća skupština  UN-a jednoglasno prihvatila Konvenciju o zaštiti prava djeteta i time preuzeli obvezu za njih izgraditi bolji svijet i uključiti ih u donošenje odluke.

No, 34 godine nakon toga, moramo nastavit borbu za dječja prava, što Ured proteklih 20 godina  neumorno radi. Daleko smo od postizanja željenog cilja, to je stvaranje okruženja u kojem će se svako dijete osjećati dobro, sigurno i zaštićeno te u kojem će moći razvijati svoj puni potencijali, istaknula je pravobraniteljica.

Milanović: Mlade treba odgajati da imaju hrabrosti suprotstaviti se gluposti i pohlepi

Predsjednik RH Zoran Milanović istaknuo je kako ‘djecu i mlade treba odgajati kao slobodne i kritične ljude koji će postavljati pitanja i imati hrabrosti suprotstaviti se gluposti i pohlepi, a što će steći kroz kućni odgoj uz dužno poštovanje obrazovnim institucijama’.

Govoreći o pravima djece, kazao je, zapravo govorimo o njihovim potrebama.

Trebamo im osigurati sigurno djetinjstvo, slobodu i uvjete za razvoj, rekao je Milanović posebno naglasivši važnost osiguranja mjesta u dječjim vrtićima.

Društvo je nekada bilo puno drugačije od ovoga koje danas uzimamo zdravo za gotovo, ustvrdio je predsjednik Republike Milanović i dodao kako se nekada išlo u zatvor, jer su drugačije mislilo.

Naglasio je i kako nema dječjih prava, bez prava odraslih, na slobodu mišljenja i djelovanja.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Ruiz Castillo te izaslanici premijera i predsjednika Sabora, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i članica saborskog Odbora za obitelj mlade i sport Anamarija Blažević.