Javna ustanova Nacionalni park (NP) Krka u Šibensko – kninskoj županiji obilježila je u srijedu 39 godina od proglašenja NP-a, tim je povodom ulazak u park cijeli dan besplatan, a do kraja siječnja posjetitelji će moći besplatno posjetiti Roški slap i eko kampus Krka u Puljanima.

„Danas nije rođendan samo Nacionalnog parka Krka, već svih istinskih zaljubljenika u prirodu“, poručila je ravnateljica JU NP Krka Nella Slavica u povodu obilježavanja obljetnice proglašenja dijela rijeke Krke nacionalnim parkom.

Slavica je tom prilikom istaknula kako Hrvatska ima privilegij jer posjeduje bogatstvo raznolikih ekosustava, a suradnja na razini parkova i ministarstva predstavlja ključni segment u ostvarivanju njihove dugoročne održivosti.

Iz Javne ustanove su također poručili da je lani NP Krka postigao znatan napredak u promicanju održivosti, ljubavi prema prirodi i očuvanju bioraznolikosti. „Kroz implementaciju održivih praksi upravljanja i edukaciju posjetitelja, još je jednom pokazao da je ne samo simbol zaštite prirodnih vrijednosti, već i aktivnog djelovanja na području očuvanja prirode”.

Obilježavanju 39. rođendana NP Krka dan ranije, u utorak, prisustvovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. „Ova obljetnica pruža priliku za zajedničko slavlje, ali i za refleksiju o postignućima i budućim ciljevima u zaštiti prirode“, kazao je.

Nacionalni parkovi nisu samo zaštićena područja, oni su i epicentri stručnosti, zajedništva volontera i oduševljenih posjetitelja koji dijele istu strast prema prirodi, poručio je ministar koji je posjetio Skradinski buk zajedno sa svojim suradnicima, a slavlju su se pridružili ravnatelji ostalih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.