Odavanjem počasti poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća u spomen kapelici sv. Jurja u vojarni sedme gardijske brigade „PUMA“ u Varaždinu te sportskim susretima branitelja, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin započeli su s obilježavanjem 31. obljetnice oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Kao što je  naglasila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec dobro je poznata činjenica da je varaždinski rat svojevrsna prekretnica u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

9

– Vaš doprinos u Domovinskom ratu je nemjerljiv. Vođeni hrabrošću, odvažnošću, s velikim srcem, u ključnom trenutku krenuli ste putem neizvjesnosti i opasnosti, ostavivši svoje domove, članove obitelji, prijatelje, posao, a sve kako bi nam stvorili slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Oružje koje je zaplijenjeno u Varaždinu kasnije se upotrebljavalo na drugim bojištima, a naši branitelji krenuli su prema Vukovaru, Pakracu, Lipiku i na jug Hrvatske te su hrabro oslobađali svaki pedalj naše domovine – rekla je zamjenica župana Zagorec.

6

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin Krasnodar Kišur spomenuo je kako već petu godinu zaredom u Memorijalno-rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin organiziraju sportsko druženje branitelja, suboraca te se prisjećaju svijetlih dana hrvatske povijesti.

11

– Oslobođenjem Varaždina Hrvatska vojska došla u posjed 74 borbena tenka T-55, 4 tenka nosača mostova te 5 tenkova za izvlačenje kao i veće količine ostalog naoružanja i streljiva. Vrijednost osvojenog naoružanja procijenjena je na600 milijuna dolara. Do tada Hrvatska vojska imala je 21 tenk, 3 oklopna transportera i nije imala topove većeg kalibra – nabrojao je predsjednik Udruge Kišur.

3

Istaknuo je kako je u borbama za vojarne poginulo  šest, a ranjeno 37 osoba. Poginuo je jedan pripadnik ZNG-a Ivan Sever, tri civilne osobe i dva časnika JNA. Porušeno je i oštećeno 360 kuća te 170 stanova uz veliku materijalnu štetu na kulturnim, vjerskim i gospodarskim objektima.

4 7 10