Ukupno 207 zarobljenih ukrajinskih vojnika vratilo se kući nakon dogovora s Rusijom o razmjeni zarobljenika, rekao je u srijedu predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Naši ljudi su kod kuće”, poručio je na Telegramu.

Dvije zemlje održale su mnoge razmjene zarobljenika tijekom gotovo dvije godine rata. Ali daljnje zamjene bile su upitne nakon što je Moskva optužila Kijev da je prošli tjedan srušio vojni transportni zrakoplov u kojemu je navodno bilo 65 ukrajinskih zarobljenika.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je dovršilo dogovor o razmjeni s Ukrajinom prema kojem je svaka strana dobila natrag 195 vojnika. Ministarstvo je reklo da će ruski vojnici biti upućeni u Moskvu kako bi dobili medicinsku i psihološku pomoć.

To je prva takva razmjena nakon pada ruskog vojnog transportnog zrakoplova prošlog tjedna za koji Moskva kaže da je prevozio 65 ukrajinskih vojnika prije planirane razmjene. Rusija kaže da je Ukrajina oborila zrakoplov projektilom zemlja-zrak i da su sve 74 osobe u njemu poginule. Ukrajina nije ni potvrdila niti demantirala da je oborila zrakoplov i zatražila je dokaz tko je bio u njemu.