Više od 1000 migranata je u subotu prebačeno na obalu južne Italije nakon što je obalna straža pokrenula više spasilačkih akcija vezano uz tri migrantska broda u nemirnim vodama nedaleko obale Kalabrije.

Brod talijanske obalne straže prevezao je 584 ljudi u obalni grad Reggio Calabria dok je drugi brod obalne stražio dopratio prepuni ribarski brod s 487 migranata u luku Crotone.

U blizini Sicilije je potom spašeno oko 200 migranata koji će tijekom dana biti prevezeni u Cataniju.

Od srijede je u Italiji spašeno preko 4000 migranata, dok je prošle godine tijekom cijelog mjeseca ožujka spašeno 1300 migranata.

U četvrtak je samo na Lampedusu u 41. plovilu stiglo čak 1869 migranata, objavila je novinska agencija ANSA, komentirajući da je riječ o rekordnom broju iskrcanih migranata u jednom danu.

Talijanska vlada, usprkos obećanjima, ne uspjeva zaustaviti priljev migranata, a samo u petak se u spasilačke akcije uputilo osam brodova.

U subotu je pronađeno tijelo djevojke iz brodoloma 26. veljače kod Kalabrije pa je broj mrtvih porastao na 74, a mnogi se migranti još vode kao nestali.

Državno tužiteljstvo istražuje jesu li vlasti sve poduzele u sprečavanju te katastrofe.

Premijerka Giorgia Meloni odbacuje sve optužbe i prst krivnje upire na krijumčare ljudima.

Njezina vlada zaprijetila je u četvrtak strožim zatvorskim kaznama krijumčarima migranata te je obećala da će spriječiti i obustaviti njihovo protuzakonito prebacivanje plovilima, istodobno otvarajući legalne migracijske kanale.

Brodove nevladanih udruga je Meloni nazvala taksi službom za prijevoz migranata.

Od početka ove godine je u Italiju ušlo oko 17.000 migranata, za razliku od 6000 u istom razdoblju prošle godine.