Novi Vinodolski proslavio je u četvrtak obljetnicu rođenja hrvatskog bana, jezikoslovca i pjesnika Ivana Mažuranića novljanskim narodnim kolom, koje je zaštićeno kulturno dobro i izložbom Mažuranićeva epa “Smrt Smail-age Čengića”, koje je objavljeno prije sto godina.

Novljani su podsjetili da je Ivan Mažuranić koji je rođen u Novom Vinodolskom 11. kolovoza 1814. a umro u Zagrebu 4. kolovoza 1890 bio prvi ban pučanin, političar i jedna od najznačajnijih stvaralačkih osobnosti hrvatskog narodnog preporoda koji je pokrenuo brojne reforme, posebice u školstvu.

Mažuranić je bio predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Matice ilirske, a u hrvatski jezik ušao je kao jezikoslovac i autor više novih riječi, poput sladoleda, veleizdaje, velegrada, računovodstva, kišobrana i nosoroga.

Novljansko narodno kolo koje je kao dio običaja i folklorne tradicije Novog Vinodolskog proglašeno zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske zaigrale su u četvrtak navečer Novljanke i Novljani u središtu grada, na Frankopanskom trgu.

U Narodnoj čitaonici i knjižnici koja je utemeljena 1845. izloženo je i izdanje glasovitog Mažuranićeva epa “Smrt Smail-age Čengića” objavljeno u Zagrebu 1922. s ilustracijama Joze Kljakovića, jednoga od najznačajnijih majstora hrvatskog slikarstva 20. stoljeća.

Ravnateljica Čitaonice, Barbara Kalanj Butković govorila je na otvorenju izložbe o simbolici u Mažuranićevu spjevu, a slikareva unuka Teodora Kljaković Bakota o radu Joze Kljakovića, učeniku Vlahe Bukovca te o njegovom životu u emigraciji, od Argentine do Rima.