Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica predstavila je novi vizualni identitet nastao kao dio procesa modernizacije i rebrendiranja programa i usluga knjižnice, jačanja naglaska na raznovrsnosti programa i tehnologija dostupnih u knjižnici, kao i isticanja inkluzivnosti kao već prepoznatljive misije ove kulturne ustanove.

Višemjesečni proces kreiranja novoga vizualnog identiteta u kojem je sudjelovao tim knjižničara započeo je krajem 2021., a utemeljen je na promišljanju vizije budućnosti koprivničke knjižnice te uloge novog identiteta u toj viziji. Rezultat, a ujedno i temelj novog identiteta je znak i logotip koji se sastoji od stiliziranog slova K čija je okomita linija izvedena u obliku olovke, a krakovi u obliku tanke linije koja izvire iz vrha olovke i grana se u dva dijela, napominju u koprivničkoj Knjižnici.

Logo_knjiznica_2-1024x576

Logotip se sastoji od spomenutog znaka i natpisa Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pri čemu je ime i prezime Fran Galović izvedeno u kurzivu. Kvalitete novoga dizajna su njegova prilagodljivost i primjenjivost u različite svrhe koje odražavaju viziju knjižnice budućnosti.

Osim slova K koje se referira na knjižnicu kao ustanovu i grad Koprivnicu u kojem ona djeluje, važan element su olovka i linija koje simboliziraju pisanje (a posredno tekst, čitanje, ideju stvaranje), podcrtavanje/bilješke (kao referenca na učenje, podučavanje, znanje), kreativnost (crtanje, bilo koji oblik likovnog izražavanja – olovkom, bojom, kistom na papiru, platnu ili tabletu), dok je sama linija koja čini krakove slova K element inkluzivnosti – ona u svojim različitim oblicima povezuje teme, ideje, programe i mogućnosti koje knjižnica nudi i koje se u knjižnici stvaraju, pojašnjavaju.

Novi vizualni identitet obuhvatio je sljedeće elemente: logotip, paletu boja, tipografiju, ikone, dizajna plakata, brošura, članskih iskaznica, posjetnica, memoranduma, svih potrebnih natpisa i obavijesti za korisnike, dizajn vizuala za digitalne medije, video i fizički prostor, prezentacije, pozivnice, e-mail potpise, natpise na ulazu u zgradu, oznake odjela i službi te dizajn signalizacije u prostoru i oznaka na policama.