Rusija je u ranim jutarnjim satima u subotu započela veliki raketni napad na Ukrajinu, čija je protuzračna obrana uspjela oboriti znatno manje projektila nego obično.

Rusija je lansirala 37 projektila i tri bespilotne letjelice, a oboreno je osam raketa, reklo je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo u priopćenju na društvenim mrežama.

Glasnogovornik ratnog zrakoplovstva je ranije ovog tjedna rekao da se Ukrajina sada suočava s manjkom raketa za protuzračnu obranu. Nije zasad jasno je li to razlog za manji broj oborenih projektila.

Većina raketa korištenih u napadu su bile izuzetno brze te ih je znatno teže oboriti, reklo je zrakoplovstvo.

“Trebalo bi istaknuti da više od 20 (komada oružja) na popisu, koji nisu bili uključeni u broj oborenih, nije stiglo do svojih meta, što je rezultat aktivnih protumjera elektronskog ratovanja”, stoji u priopćenju.

Nisu pružene pojedinosti o ciljevima napada.

Protuzračna obrana oborila je ruske rakete u najmanje pet regija diljem Ukrajine, prema lokalnim dužnosnicima iz tih pokrajina.

Veliki jugoistočni grad Dnjipro je pogođen, rekao je lokalni guverner, no također nije pružio daljnje pojedinosti.

Policija u sjevernoj Černihivskoj oblasti objavila je fotografiju velikog kratera nastalog od oborene rakete.

“Nekoliko privatnih kuća i nestambenih zgrada je oštećeno, jedna zgrada je praktički uništena, što je rezultat udara krhotina neprijateljske rakete”, rekla je policija.