Novi val štrajkova zaposlenih u javnim službama blokirao je u petak javni promet u mnogim njemačkim gradovima, a za sljedeći tjedan su najavljeni novi štrajkovi.

U gradovima saveznih pokrajina Baden-Wuerttemberg, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Saska i Hessen javni prijevoz je u potpunosti obustavljen.

Obustava rada je koordinirana između sindikata zaposlenih u javnom sektoru Verdi i ekološkog pokreta “Friday for Future”, koji su za petak diljem Njemačke najavili prosvjede.

“Friday for Future” zajedničkom akcijom sa sindikatima žele prosvjedima u oko 200 gradova ukazati na važnost gradskog prijevoza u procesu promjene pristupa prometu.

“Želimo ukazati na važnost javnog prijevoza u borbi protiv klimatskih promjena”, priopćili su Verdi i “Friday for Future”.

Ekološki aktivisti traže veća ulaganja u javnim prijevoz i smanjenje sredstava za auto ceste i automobilsku industriju.

U Berlinu je sindikat Verdi najavio štrajkove zaposlenih u javnim službama za ponedjeljak i utorak. U štrajku bi trebali sudjelovati zaposleni u bolnicama, bazenima i službama gradske uprave.

Udruga poslodavaca Berlina KAV je kritizirala ove štrajkove kao neprimjerene ukazujući na pregovore koji su u tijeku.

Pregovori Verdija i poslodavaca su započeli u siječnju. Verdi za oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnim službama traži povišicu plaće od 10,5 posto tj. povećanje od najmanje 500 eura bruto mjesečno.