Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković u petak je, govoreći o odronu otpada na Jakuševcu u kojem je teško stradao radnik, rekao da je zagrebačka vlast “izgubila vjerodostojnost” jer je na probleme s Vladom oko otpada ranije trebala upozoriti, pa i pozvati građane na prosvjed.

Izgubili su vjerodostojnost jer nisu spremni iz fotelja ponovno izići na cestu, rekao je Iveković na konferenciji za novinare. Kaže da se gradska vlast kad je vidjela da problem odlaganja otpada u Zagrebu ne može riješiti komunikacijom s Vladom, trebala sjetiti kako su došli na vlast i raditi kao što su radili – prosvjedovati i pozvati građane na prosvjed pred Vladu.

Gradskoj vlasti, kaže, ne vjeruje te smatra da su najodgovorniji za problem na Jakuševcu, a veliki problem vidi i u “ponašanju Državnog inspektorata”.

Izvijestio je i da su četiri sindikata opstruirala rad izbornog odbora i onemogućili radnicima Zagrebačkog holdinga da izaberu Radničko vijeće i povjerenike zaštite na radu.

Glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u Čistoći Pavao Barbarić rekao je da su nakon prvog odrona na Jakuševcu prije mjesec dana, apelirali na Upravu Zagrebačkog holdinga, gradonačelnika Tomislava Tomaševića i voditelja Čistoće Davora Vića da se radnicima osigura rad na siguran način, međutim nije bilo sluha i dogodio se drugi odron 4. prosinca gdje je radnik teško ozlijeđen i amputirana mu je ruka.

Radnici, ističe, nemaju zaštitnu opremu.

Inspekcija je, kaže, završila nalaz prvog odrona gdje su nađene velike količine i biootpada, a je li se kod drugog odrona dogodio odron ili eksplozija koja je uzrok odlaganja biootpada – još uvijek nisu dobili nalaz.

Istaknuo je da je odvoz otpada krenuo sa smanjenim intenzitetom, a zabrinjava ih što je šef službe sigurnosti Zagrebačkog holdinga Alen Ostojić donio Sigurnosni protokol za istovar otpada na plohi 6-3, na kojoj se dogodio prvi odron i na kojoj je Državni inspektorat “izričito zabranio odlaganje otpada”.

Istaknuo je i kako je kolega sindikalni povjerenik dobio prijetnju “od rukovodećeg kadra podružnice Čistoće doslovno lomljenjem kičme”, a nakon što su apelirali na Upravu Zagrebačkog holdinga, Tomaševića i Vića da se na sindikaliste ne vrši pritisak zbog istupanja u medijima. Izvijestio je i kako su protiv onih koji su prijetili kolegi pokrenuli kaznene prijave.

Iveković je rekao i da su povjerenici iz drugog sindikata, koja je rekla da se ne bi smjelo voziti na Jakuševec, isto izrečene prijetnje i otišla je na bolovanje.