Ruske bespilotne letjelice u noći na nedjelju gađale su industrijska područja na Dunavu, u jugozapadnoj ukrajinskoj regiji koja graniči s Rumunjskom, članicom NATO-a koja je osudila taj “neopravdani” napad.

Otkad je u srpnju supendiran sporazum koji je Ukrajini dopuštao izvoz žitarica preko Crnog mora, Rusija je pojačala svoje napade u regiji u kojoj su smještene luke i ostala infrastruktura neophodna za ovaj tip trgovine.

“Neprijatelj je napao civilnu industrijsku infrastrukturu u dunavskoj regiji”, objavilo je ukrajinsko državno tužiteljstvo na Telegramu. “U napadu su ozlijeđene dvije osobe koje su hospitalizirane.”

No po riječima tužitelja, ukrajinske snage uspjele su oboriti 22 od 25 dronova korištenih u ovom napadu.

Ruska je pak vojska objavila da je izvela napad dronom na luku Reni, koja se nalazi na granici s Rumunjskom.

“Sinoć su ruske zračne snage izvele napad bespilotnim letjelicama na skladišta goriva koja se koriste za opskrbu ukrajinske vojske u luci Reni”, objavilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je cilj napada “ostvaren” i da su svi ciljevi pogođeni.

Rumunjska je odmah prosvjedovala protiv novog napada koji se dogodio blizu granice te zemlje s Ukrajinom.

Rumunjsko ministarstvo obrane u priopćenju je “potvrdilo da su ovakvi napadi na civilne ciljeve i infrastrukturu u Ukrajini neopravdani te da su u suprotnosti s pravilima međunarodnoga humanitarnog prava”.

“Ruski napadi ni u jednom trenutku nisu predstavljali izravnu vojnu prijetnju nacionalnom teritoriju ili teritorijalnim vodama Rumunjske”, stoji u objavi ministarstva.

Izravan napad na zemlju članicu NATO-a mogao bi potaknuti sukob u trenutku kada službeni Kijev uvjerava da ukrajinska protuofenziva pokrenuta u lipnju, koju neki saveznici kritiziraju zbog navodne sporosti, daje rezultate.