Turistička zajednica grada Koprivnice već dugi niz godina profilira i brandira Koprivnicu kao Koprivin grad, integrirajući tu naoko neuglednu biljku u razne gospodarske aktivnosti vezane uz turizam.
– Do sada smo razvili i kreirali u suradnji s gospodarskim subjektima niz suvenira od koprive, prehrambene proizvode s koprivom, čajeve, alkoholna pića pa čak i cigarete od koprive te nam je želja uključiti koprivu u restorane u svojstvu standardne ugostiteljske ponude – poručio je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice.
Dodao je kako smatraju da bi jela od koprive svojom originalnošću i jedinstvenošću privukla gastronomade iz cijele Hrvatske te podigla kvalitetu ugostiteljske ponude na višu razinu.
– Namjera je organizirati kulinarsku radionicu za zainteresirane, upoznati, ih, educirati o procesima termičke obrade koprive i drugim gastro elementima. Polaznici bi stečeno znanje u budućnosti mogli pretočiti u svoje poslovanje, diverzificirati svoju ponudu i na taj način pridonijeti prepoznatljivosti Koprivnice, kao Koprivinog grada. Kopriva je važan segment u Strategiji razvoja turizma grada Koprivnice kao jedinstven turistički proizvod – objasnio je.
U konačnici, svi koji uspješno polože tečaj dobit će uvjerenje o položenoj „Koprivinoj kulinarskoj akademiji“ te gastro oznaku „Koprivina zvjezdica“ za uvođenje koprive u jelovnike restorana.
Sama radionica će se održati u gastro praktikumu partnera projekta, Obrtničke škole, 24. ožujka ove godine pod vodstvom mentorica koje imaju dugogodišnje iskustvo u kreiranju jela s koprivom – chefovi Nikolina Lončar i Mirjana Šeb – Čižmešija.
Uz koprivničke restorane i pizzerije, sudionici radionice biti će i učenici Obrtničke škole, Udruge žena, OPG-vi dok će kreativan „Koprivin meni“ izgledati ovako:
—–
Juha od koprive
Široki rezanci od koprive sa češnjakom i špinatom
Široki rezanci od koprive s tikvom i košticama od tikve
—–
Biskvitna rolada s koprivom i nadjevom od svježeg sira
Hrskave trubice s kremom od koprive i mariniranim povrćem
Smotuljci od piletine s nadjevom od koprive – prosena kaša s vrhnjem
Kosano pečenje punjeno omletom od koprive – garnitura od krumpira sa gljivama
Muffin s hajdinom kašom i koprivom
Popečci od kukuruzne krupice na ragu-u od tikve – umak od koprive
Pizza s koprivom
—–
Krema od kestena u čašama na podlozi od orašastih plodova i parfe sa koprivom
Zapečene zelene palačinke s nadjevom od šumskog voća
Sitni kolačići od koprive





