Početkom lipnja iz tiska izlazi nova slikovnica zavičajnoga književnika Krunoslava Puškara naziva „Selo moje bake” koja govori o potkalničkome selu Miholec, u kojem je on dobrim dijelom odrastao.

Slikovnica „Selo moje bake” nostalgični je prikaz nekadašnjega načina života u malome potkalničkom selu, njegovih običaja, tradicije, vjerovanja, poslova, narodnih nošnji, povijesti, ljudi… i koliko se to selo danas izmijenilo. Ova edukativna slikovnica na svojih 40-ak bogato ilustriranih stranica ima stoga za cilj zabilježiti povijest i način življenja toga sela i oteti ga zaboravu.

Kako stoji u recenziji Nikoline Benjak, mag. ethnol. et anthrop.: „Naša sela vrijedni su izvori narodnog znanja, umjetnosti i kulture koji polako odlaze u zaborav. Ova zanimljiva etnografija na edukativan način opisuje običaje i kulturne vrijednosti hrvatskog sela. Slikovit prikaz nekadašnjega načina života i govora stanovnika sela Miholec pridonosi korpusu kulturne i lingvističke baštine, kao i njihovu očuvanju. Važnost ove knjige proizlazi iz toga što je ona namijenjena mladim čitateljima kako bi se educirali o vlastitim kulturnim korijenima.”

Piskar

“Meni će osobno biti drago ako će ova edukativna slikovnica barem jednu osobu potaknuti ne samo na istraživanje, nego i na čuvanje vlastita govora, a još će mi biti draže što će moja djeca moći na temelju ovoga skromnog djela barem malo doživjeti svoju prabaku i pradjeda koje, nažalost, neće nikad moći upoznati”, istaknuo je autor slikovnice, Krunoslav Puškar.

puskar-predstavljanje-14

Ono po čemu je ova slikovnica specifična jest to što je napisana dvojezično: na hrvatskom i na kajkavskom, tj. na izvornom idiomu sela Miholec. Upravo će zbog toga ova slikovnica očuvati ne samo spomen na selo, nego i na njegov jezik, specifične riječi i izraze, po čemu je ona jedinstvena i po čemu može poslužiti kao uzor drugim zavičajnim autorima. Na kraju slikovnice donosi se i poveznica pomoću koje se sam govor sela Miholec može i poslušati.

Nesumnjivo je da će mnogi stanovnici sela Miholec, ali i drugi, prepoznati ovo vrijedno etnografsko, kulturno, povijesno i lingvističko djelo. Premda slikovnica govori o selu autorove bake, svaki će čitatelj moći u toj slikovnici prepoznati i selo svoje bake.

Slikovnicu „Selo moje bake” možete naručiti javljanjem na mail [email protected].