Gradska knjižnica ‘Franjo Marković’ Križevci objavila je nove naslove književnih djela. Donosimo pregled.

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

AVANTURA U MEDIJIMA: RADIO, NOVINE, TELEVIZIJA, JAVNE RADIONICE / Ljubica Uvodić Vranić. – Zagreb: Beletra, 2023.

Ako ste se pitali zašto se ljudi prema vama ponašaju drukčije nego što želite ili zašto se u nekim situacijama ponašate drukčije nego što biste željeli, priručnici iz popularne psihologije, kakve piše Ljubica Uvodić-Vranić daju odgovore. U seriji „Avantura osobne promjene“ Ljubica Uvodić-Vranić bavi se temama iz popularne psihologije koje se mogu primijeniti u svakodnevnom životu. Nakon tri knjige u seriji, Ljubica Uvodić-Vranić napisala je četvrtu „Avanturu“ u kojoj su bilješke, zapisi i pripreme za razgovore u medijima, u novinama, na televiziji, na radiju i na javnim radionicama. U četvrtoj „Avanturi“ također su obrađene svakodnevne situacije i odnosi u kojima treba izabrati kako reagirati, a psihologija nam omogućuje razumijevanje vlastitih osjećaja i izbor reakcije.

Što je euforija, a što ljutnja? Kako se nositi s viškom energije koji oslobađaju intenzivni osjećaji? Što je empatija i zašto nam je potrebna? Što nam se dobro dogodilo u godinama obilježenima koronom i potresima? Što donose promjene, zašto im se opiremo i jesu li nam potrebne? Kako provodimo blagdane u krugu obitelji? Čemu služe psovke, a čemu uvrede? To su samo neke teme obrađene u knjizi „Avantura u medijima“, koje su svrstane u četiri poglavlja – Mi sami, Mi i drugi, Susjedstvo, selo, grad, zajednica i Avantura u medijima.
Knjiga završava poglavljem o medijima kroz koje sve češće gradimo odnose s drugima.

BELETRISTIKA

KUĆA NOĆI / Jo Nesbo; s norveškog prevela Jelena Loma. – Zagreb: Fokus komunikacije, 2024.

Kad glas zove, ne odazivaj se.

Nakon što mu roditelji stradaju u požaru, četrnaestogodišnji Richard Elauved odlazi živjeti kod tetke i tetka u zabačeno mjestašce po imenu Ballantyne. Richard brzo stječe status otpadnika, a kad nestane njegov prijatelj iz razreda, svi krivicu svale na njega, novog, gnjevnog učenika. Richardu nitko ne vjeruje da je Toma, pred njegovim očima, pojela – slušalica u telefonskoj govornici. Nitko, osim Karen, dražesne autsajderice koja nagovori Richarda da prati one tragove koji policiju ne zanimaju. Kad nestane još jedan dječak, Richard mora dokazati svoju nevinost – i sačuvati zdrav razum – hvatajući se ukoštac s crnim vradžbinama koje su zaposjele Ballantyne i koje mu rade o glavi. Doduše, Richard možda i nije najpouzdaniji pripovjedač svoje priče…

DJEČJI ODJEL

PRIČE ZA LAKU NOĆ: 50 PRIČA I LEGENDI IZ CIJELOGA SVIJETA / napisala Angela McAllister; ilustrirala Anna Shepeta ; s engleskoga preveo Ozren Doležal. – Zagreb: Školska knjiga, 2023.

Udobno se smjestite i otplovite u zemlju snova uz ovu raskošno ilustriranu riznicu 50 priča za laku noć prikupljenih iz cijeloga svijeta, svih redom savršene duljine za čitanje naglas.

Ova zbirka čudesnih priča uključuje slavne klasike, ali i manje poznate dragulje iz Europe, Afrike, Azije, Australije i Oceanije, Sjeverne Amerike, s Bliskog istoka i iz Latinske Amerike među kojima su: Carevo novo ruho, Kako je nastala noć, Vreća s vjetrovima, Kako se mudrost proširila svijetom, Mjesečeva djeva, Lov na zvijezde, Čarobna svjetiljka i Uši cara Trajana.

KUTAK ZA MLADE

PERCY JACKSON I BOGOVI OLIMPA: BITKA ZA LABIRNT: KNJIGA ČETVRTA / Rick Riordan; s engleskoga prevela Ivana Brozić. – Zagreb: Profil knjiga, 2023.

Percy Jackson i bogovi Olimpa je popularni fantastično-avanturistički serijal knjiga američkog pisca Rika Riordana. Serijal je zasnovan na starogrčkoj mitologiji i prati pustolovine glavnog junaka, Percyja Jacksona.
Percy Jackson nije očekivao da će mu prvi dan u novoj školi biti zabavan. Ali kad sretne tajanstvenu poznanicu, a zatim ga po školi počnu naganjati strašna čudovišta odjevena u sportske navijačice, situacija mu opasno izmiče kontroli.

U četvrtom nastavku megahit-serije junaci imaju sve manje vremena jer je rat između Olimpljana i zlog gospodara titana Krona sve bliži. Kronova vojska sprema se napasti čak i njihovo sigurno utočište, Kamp junaka miješane krvi, jer njegove granice više nisu neprobojne. Da bi zaustavili njihov upad u Kamp, Percy i njegovi prijatelji polubogovi moraju poći u potragu kroz Labirint – podzemni svijet koji se neprestano miče i mijenja oblik, i koji iza svakog ugla skriva zapanjujuća iznenađenja.