Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci

23. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Križevci Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci


Stigli su novi naslovi u križevačku Gradsku knjižnicu Franjo Marković. Pogledajte o kojim je knjigama riječ.

LJUDI STRANKE DOGAĐAJI [PRIZORI IZ HRVATSKE POLITIČKE POVIJESTI 20. STOLJEĆA] / Zlatko Matijević. – Zagreb: Golden marketing – Tehnička knjiga, 2018.

Recenzent knjige povjesničar Jure Krišto ističe kako autor obrađuje različite aspekte suvremene hrvatske povijesti. “Riječ je o probranim historiografskim temama koje čine koherentnu cjelinu te omogućuju pouzdan uvid u neke od temeljnih problema u razvojnom lancu hrvatske i bosanskohercegovačke povijesti 20. stoljeća”, napominje Krišto i dodaje kako je posebna vrijednost knjige u kompleksnoj obradbi zbivanja pod različitim državnim tvorbama.

Znan­st­ve­ni ra­do­vi u ovoj te­mat­ski zao­kru­že­noj zbir­ci na­sta­li su na te­me­lju is­tra­ži­va­nja re­le­van­t­ne li­te­ra­tu­re te iz­vor­nog ar­hiv­sko­ga gra­di­va. Autor is­tra­žu­je na­cio­nal­na i dr­žav­na pi­ta­nja u Au­s­tro-Ugar­skoj Mo­nar­hi­ji ali i u raz­dob­lju stva­ra­nja Dr­ža­ve SHS te Kra­lje­vi­ne SHS. Uo­če­ni su i ana­li­zi­ra­ni iz­vo­ri kon­fli­ka­ta i ob­li­ci nji­ho­va kon­ti­nui­ra­nog od­vi­ja­nja u raz­dob­lju iz­me­đu dvaju svjet­skih ra­to­va. Time je ujed­no ra­zo­bli­če­no na­me­ta­nje lažne slike o “zb­li­ža­va­nju na­rodâ” koje je dugo vre­me­na do­mi­ni­ra­lo u hi­sto­rio­gra­fi­ja­ma niza ze­ma­lja iz po­tre­be da se op­rav­da jedan ideo­lo­ški na­ra­tiv o “za­jed­ni­št­vu” i za­dr­ži pri­vi­le­gi­ra­ni sta­tus u in­te­pre­ti­ra­nju po­vi­je­sne stvar­no­sti.

***

Zlatko Matijević, rođen u Zagrebu 1955., znanstveni je savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i povijest. Doktorat znanosti iz društvenih, humanističkih i teoloških znanosti iz područja povijesnih znanosti stekao je na istom Sveučilištu.

Istražuje crkveno-nacionalnu i stranačko-političku povijest hrvatskih zemalja u prvoj polovini 20. stoljeća.

Autor je knjiga: Slom politike katoličkog jugoslavenstva (1998.), U sjeni dvaju orlova (2005.) i Lučonoše ili herostrati? (2006.).

http://www.gmtk.hr/web/index.asp?str=519710

http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3327.0

 

#PREKID / Andrea Andrassy. – Zagreb: 24sata, 2019.

Četiri godine nakon izdavanja svoje prve knjige, Andrea Andrassy se vraća u knjižare s nečim novim. Iako je, kako sama kaže, ovu knjigu u glavi imala još 2015. godine, tek je nedavno pronašla dovoljno vremena i hrabrosti da sjedne i sve stavi na papir. Za razliku od prethodne knjige, ova nije kolekcija kolumni nego nešto sasvim novo. “Zove se #PREKID, jer danas moraš imat hešteg”.

Andrea o svojoj knjizi kaže:

Ovo nije knjiga za samopomoć.

Ja nisam psiholog, nisam life-coach i ni u jednom trenutku ti neću predložit da vibriraš u vorteksu u nijansama tirkizne ili da odeš u šumu zagrlit hrast.

Ovo nije ni kolekcija citata za žene koje trebaju toplu, meku, generičku riječ podrške koja zvuči kao nešto što je prepisano s ambalaže vode s porukom. Toga imaš na Pinterestu u svim fontovima i bojama.

I možda najvažnije od svega, ovo nije knjiga za žene koje misle da je prekid kraj života jer nije – kraj života je kad u prolazu slučajno pozdraviš Sanju Doležal i onda skužiš da se zapravo ne znate.

Možeš ju čitat ako upravo prolaziš kroz prekid.

Možeš ju čitat i ako si u sretnoj vezi – realno, kad-tad ćete prekinut i bolje je da se pripremiš.“

***

Andrea Andrassy je kolumnistica, komičarka i radijska voditeljica. Od 2012. godine piše kolumnu “Dnevnik gradske cure” na portalu Index.hr.

U javnosti postaje poznatija nastupom u prvoj sezoni zabavnog showa Tvoje lice zvuči poznato. Osim navedenog, Andrea radi i kao community manager,  prevoditelj za jednu slovensku firmu i kao voditeljica evenata.

Dugogodišnje pisanje kolumni za Index.hr rezultiralo je objavljivanjem Andreine knjige Dnevnik gradske cure koja je rasprodana u nekoliko naklada.

  1. godine Andrea se pojavljuje i u hrvatskom dugometražnom igranom filmu “Fuck Off I Love You”.

Andrea Andrassy

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65020

 

KAPETAN GAĆEŠA I ODURNA OSVETA TURBO ZAHODA 2000 / Dav Pilkey; – Zagreb: Mozaik knjiga, 2018.

Kapetan Gaćeša i odurna osveta Turbo-zahoda 2000 jedanaesta je knjiga iz serije o Kapetanu Gaćeši.

Citat iz knjige:

I baš kad si pomislio da možeš mirno povući vodu… Turbo-zahod 2000 uzvraća udarac! Zahod-mesožder, poznat po tome što proždire sve što mu se nađe na putu, stekao je baš dobar apetit… za SVE! Na svu sreću, sudbina se ljudskog roda još jednom našla u rukama Darka i Marka i njihove dosadne i zle kobi MARIJA PUJE. Hoće li Gumilastična sila prevladati? Ili će za čudesnim Kapetanom Gaćešom zauvijek pustiti vodu?

A tu je i kin-o-prst!

Svjetski poznata jeftilen tehnika animacije pomoću koje možeš SAM pokrenuti slike!

Kapetan Gaćeša i odurna osveta Turbo-zahoda 2000 još je jedna uspješnica Dana Pilkeya, slavnog američkog ilustratora i spisatelja za djecu. Ovo mu je najpoznatija serija knjiga, koja je prevedena na više od 20 jezika, a prodana je u više od 70 milijuna primjeraka.

Za Kapetana Gaćešu Pilkey je dobio nagradu Disney Adventures Kids’ Choice Awards.

MRTVI KUT / Ratko Bjelčić; [ilustracija za Bilješke o piscu Borivoj Bošnjak]. – Sisak: vlast. nakl., 2016.

Mrtvi kut je napeti “krimić” u kojem se isprepliću dvije priče. Djevojčica Vesna naivno srlja u veliku opasnost, a grupa dječaka je na tragu kradljivcima.

Autor nagrađivanih romana u ovoj nas priči pokušava upozoriti da u životu često ne vidimo zlo koje vreba iz neposredne blizine, kao što vozač u “mrtvome kutu” automobilskog retrovizora ne primjećuje opasnost u prometu.

***

Ratko Bjelčić rođen je 19. ožujka 1967. u Zagrebu. Završio je kemijsko-tehnološki fakultet u Zagrebu. Bio je voditelj laboratorija Zavoda za kemiju i biokemiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a jedno vrijeme i urednik u nakladničkoj kući Nova knjiga Rast.

Objavljuje prozu od osamdesetih godina prošlog stoljeća u domaćoj i stranoj periodici, a do danas je objavio dvadesetak knjiga za djecu i mlade i odrasle. Jedan je od najplodnijih pisaca kratkih priča kod nas, s više od stotinu objavljenih naslova. Pojedine su mu priče prevedene na češki, talijanski, slovenski i srpski jezik te izdane u najtiražnijim listovima za djecu.

Njegove su priče uvrštene u čitanke i udžbenike za više razrede osnovne škole, a po njegovim tekstovima školske dramske grupe spremaju predstave.

Piše gotovo sve književne forme: drame, dramatizacije, igrokaze, igrokazne priče, foto-stripove, kolumne, novele, pripovijetke, radio-igre, romane …

S Anom Đokić priredio je antologiju hrvatske proze za mlade 1976.-2008.: Glavni junak – tinejdžer! (Zagreb, 2009.)

ŠEST VELIKIH TEMA ZAPADNJAČKE METAFIZIKE I KRAJ SREDNJEGA VIJEKA / Heinz Heimsoeth; – Zagreb: Matica hrvatska, 2018.

Ovo višekratno objavljivano djelo na suveren, kompetentan i sveobuhvatan način promišlja i platično izlaže cjelinu povijesti filozofije, u rasponu od njezinih početaka u ranoj grčkoj misli preko klasičnih antičkih mislilaca Platona i Aristotela te Plotina i novoplatoničara, teoloških mislilaca patristike i skolastike, njemačkih mistika s kraja srednjeg vijeka i filozofa ranog i klasičnog novog vijeka, sve do Kanta i njemačkih idelista, zaključno s kratkim, ali relevantnim analizama glavnih Nietzscheovih misli.

***

Heinz Heimsoeth, cijenjeni i za­služni povjesničar filozofije (1886–1975) studirao je filozofiju, matematiku i povijest umjetnosti u Heidelbergu, Berlinu, Marburgu i Parizu.  Bio je profesor filozofije u Marburgu, Königsbergu i Kölnu. Osobite zasluge stekao je kao istraživač Kanta i Leibniza.

http://www.matica.hr/knjige/sest-velikih-tema-zapadnjacke-metafizike-i-kraj-srednjega-vijeka-1243/

PUT U KALINO: ROMAN / Radek Knapp; – Zagreb: Leykam international, 2018.

Kriminalistički roman Radeka Knappa s elementima znanstvene fantastike smješten je u moderno potrošačko društvo opčinjeno idealom vječne mladosti. Kroz dvadeset i četiri poglavlja čitatelji prate pustolovine detektiva “starog kova” Juliusa Werkazyja (Juliusa Radicza) kojega iz pomalo oronule detektivske agencije izvlači F. Osmos, tajanstveni upravitelj Kalina, grada-kupole izoliranog od ostatka svijeta u kojem je svaki segment života vrlo pomno osmišljen i u kojem vrijede posebna pravila.

Stilom roman podsjeća na pustolovine Sherlocka Holmesa, a simpatični Radicz s poznatim detektivom dijeli upečatljiv način odijevanja i tehnički potkovanog suradnika (Brunu) koji poput dr. Watsona pomaže “izvana” i povezuje Radicza s modernim svijetom i onim njegovim dimenzijama koje su mu daleke ( kao na primjer s tehnologijom i tehnikom).

Dinamičnim dijalozima i funkcionalnim, a opet vizualno evokativnim, privlačnim i spretnim pripovjednim dijelovima Knapp postiže pitak stil začinjen ironijom i duhovitim dosjetkama, a istovremeno pruža ozbiljnu kritiku distopije koja na trenutke opasno podsjeća na “modus vivendi” urbanih građana svijeta. Ukratko, zanimljivo pustolovno štivo i pomalo zlokobna vizija budućnosti nalik na one Orwella ili Kafke.

https://www.mvinfo.hr/knjiga/12459/put-u-kalino

 S KARLOM IZ DANA U DAN: PRIČE, PJESME, KREATIVNOST I SMIJEH / [tekst i ilustracije] Rotraut Susanne Berner;  – Zagreb: Planet Zoe, 2018. 

Upoznajte Karla! Puno mu je ime Karlo Zečić, ali svi ga zovu jednostavno Karlo. On živi s roditeljima i sestricom u obližnjem gradiću i ide u vrtić. Nedaleko žive i baka Nina i sestrična Katja. Njegovi prijatelji Oliver, Monika, Filip i Vilim žive u istoj ulici. Karlu nikada nije dosadno!

Ova sadržajna knjiga iz pera i kista Rotraut Susanne Berner prava je riznica priča, pjesmica, melodija, igara, recepata za ukusna jela i kolače, kreativnih ideja, vrtlarskih savjeta i – mađioničarskih trikova!

Knjiga je to za cijelu obitelj, ali i vrtiće: što se događa s prirodom u proljeće? Koje su najbolje ljetne igre? Ujesen se skupljaju plodovi, traže gljive i puštaju zmajevi! Zima donosi radosti na snijegu i tople večeri uz najljepše priče.

Karlo obožava učiti u igri! Tako je naučio brojiti, računati, imena mjeseci, slova abecede, gledati na sat, imena raznih biljaka i životinja iz svoje okoline.

***

Rotraut Susanne Berner njemačka je grafička dizajnerica i ilustratorica. Kao ilustratorica  se fokusirala se na knjige za djecu i mlade, ilustrirajući više od 80 knjiga i dizajnirajući više od 800 naslovnica knjiga. Dobitnica je međunarodne nagrade za dječju knjigu Hansa Christiana Andersena 2016. godine.

http://www.knjiznica-krizevci.hr/katalog/knjiga.php?id_broj=65086

https://en.wikipedia.org/wiki/Rotraut_Susanne_Berner

VODIM TE U TOKIO / Danica Juričić Spasović. – Zagreb: Profil knjiga, 2017.

Četrnaestogodišnji Goran, zvan Zmija (glavni lik romana) upao je u loše društvo i krenuo je putem kriminala s kojeg se nije lako vratiti. Zbog svoje nepromišljenosti i mladenačke impulzivnosti, završio je u zatvoru tj. Odgojnom zavodu za muške maloljetnike u Turopolju. Roman čine tri važne cjeline: Zagreb, Turopolje i Tokio, tri mjesta radnje u kojima se odvija Goranov put odrastanja i sazrijevanja. U središnjem dijelu romana vrlo izražajno su prikazana emocionalna stanja glavnog lika (tuga, zabrinutost, očaj, strah), te prikaz svojevrsne borbe za opstanak kao i način funkcioniranja kazneno-poprave institucije.

Zahvaljujući potpori dobrih ljudi (policajca Ilije, socijalne pedagogoginje Megi), te mladićevog trenera džuda i dobrih prijatelja, Goran se ne predaje i ne odustaje. Bori se do kraja za svoju bolju budućnost. Nakon odslužene kazne, Goran će otputovati sa svojim klubom i prijateljima u daleki Tokio, gdje će doživjeti i svoju prvu mladenačku ljubav. Uzbudljiv, napet i dirljiv roman s nenametljivo provučenom poukom namijenjen je tinejdžerima.

***

Danica Juričić Spasović rođena je 02. studenog 1967. u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. U Zagrebu  je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti.

Dvadesetak je godina bila posvećena svojoj velikoj strasti – novinarstvu. Izvještavala je za više medija kao akreditirana izvjestiteljica iz Hrvatskog sabora i vlade. Bila je dopisnica njemačkih redakcija Westdeutscher Rundfunk (WDR) i Deutsche Welle (DW). Osim novinarstvom bavi se vođenjem političkih kampanji i pisanjem za djecu.

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-mlade/knjizevnost/vodim-te-u-tokio

Pripremo: Lovro Janeš

prigorski.hr

Facebook Comments