Prvo predstavljanje projekta “NAŠ PLAVI SVIJET” – Osnivanje treće životne zajednice osobe iz spektra autizma”  održano je u ponedjeljak u Kulturnom centru u Dubravi.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša uputio je riječi dobrodošlice i zahvale svima koji su sudjelovali na projektu te županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću. -Okupili smo se zbog još jednog europskog projekta “Naš plavi svijet – Osnivanje treće životne zajednice osoba iz spektra autizma”.

plavi6

Općina Dubrava je partner na projektu Udruzi za autizam Zagreb i našim vrijednim članovima. Park u centru će se financirati iz projekta za aktivnosti na otvorenom te urediti kako moderan senzorički park za korištenje članovima udruge i svim stanovnicima Općine Dubrava. Uljepšat će se i vizura centra Dubrave.

Od prijave i praćenja projekta sam bio uključen i projekt je bio savršeno prijavljen. Čestitam još jednom svom zaslužnima u ovom projektu koji vrijedi 8,2 milijuna kuna sa stopostotnim financiranjem iz europskih fondova. Velika je to investicija u našu zajednicu i projekt će biti koristan za osobe s poremećajem spektra autizma. Zaposlit će se desetak ljudi koji će brinuti o njima – rekao je Okroša i spomenuo kako je nakon Mostara i Novog Jelkovca riječ o osnivanju treće životne zajednice.

plavi

Puna podrška i vjerujem da ćemo kroz provedbu projekta zasjati prekrasna moderna treća životna zajednica i da će biti korisna svim osobama iz spektra autizma koji budu ovdje obitavali. Dobro došli u Dubravu – poručio je Okroša.

Predsjednik Udruge za autizam Zagreb Igor Ružić kazao je kako je riječ o roditeljskoj udruzi. -Svi imaju djecu s poremećajem spektra autizma i sami su odlučili progovoriti o deinstitucionalizaciji. Roditelji su svjesni da će djeca jednog dana morati doći do neke vrste odvajanja, ali da to ipak ne bude na način kako je to država napravila kroz krući model. Roditelji su rekli da žele bolje za svoju djecu i 1997. godine su se okupili, a prvu životnu zajednicu su napravili privatnom inicijativom 2000. godine u Mostarima – rekao je uvodno Ružić i napomenuo kako su roditelji uključeni u odlučivanje programa i svakodnevnog života u zajednici.

plavi4

-I dalje ostaje veza roditelja i djeca, a imali smo sreću što je dugogodišnja predsjednica Slavica Dujmović odrađivala više poslova za udrugu te je i radila u Centru za autizam. Iz njene ideje je sve nastalo, jer je htjela sve najbolje i za svoje dijete. Tu strukturu mi želimo još unaprijediti. Stara područna škola će se zeleno-inovativnom arhitekturom pretvoriti u samoodrživi objekt koji će postati dom za 8 trajnih korisnika, ali će imati prostor i za dnevni program.

plavi7

U kući će biti i program za lokalne osobe s invaliditetom, a zaposlit će se i lokalni ljudi. Park će se graditi u centru Općine Dubrave i školska djeca će istovremeno s invaliditetom i osoba iz spektra autizma zajedno se igrati na igralištu kako bi osnovnoškolska djeca prihvatila činjenicu da žive zajedno s nekim osobama koja su možda drugačije ili drugačije reagiraju – poručio je Ružić zaključivši riječima da će Dubrava biti bogatija za još jedan europski projekt i udruga za treću životnu zajednicu.

plavi10

Na kraju predstavljanja projekta autizam je kroz prezentacija okupljenima približila prof.dr.sc. Jasmina Frey Škrinjar.

jasmina frey skrinjarplavi9plavi8plavi3