Novac iz programa namijenjen za ulaganje u zajednicu gotovo sav pripao Crkvi

1. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Novac iz programa namijenjen za ulaganje u zajednicu gotovo sav pripao Crkvi


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prije četiri godine pokrenulo je program ulaganja u zajednicu te je za to izdvojila 58 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Program je pokrenut za vrijeme bivše ministrice Gabrijele Žalac, a njegova svrha je, prenose vijesti.hr Jutarnji list, ulaganje, popravak, obnova, dogradnja i modernizacija obrazovnih, vjerskih, zdravstvenih, predškolskih i kulturnih institucija.

Time bi se popravila kvaliteta života lokalnih zajednica kojima je to najpotrebnije.

Međutim, od 58 milijuna kuna, čak 53,2 milijuna kuna dodijeljeno je crkvama, i to pretežno katoličkim župama, a samo 4,8 milijuna kuna svima ostalima koji su se javljali na natječaje za sredstva iz tog programa kako bi se sanirale i obnovile škole, vrtići, bolnice za rehabilitaciju djece te popravile zgrade kazališta, pučkih učilišta itd. Novac, odnosno sredstva programa prvenstveno su trebala biti namijenjena za taj cilj.

Imena onih koji odlučuju kome novac ide su tajna

Odluke o tome kome će novac biti dodijeljen tijekom 2017. i 2018. godine, donijela je tadašnja ministrica Gabrijela Žalac, a odluku o raspodjeli sredstava za 2019. i 2020. godinu donio je saborski zastupnik i bivši ministar Marko Pavić.

Iz neslužbenih izvora, piše Jutarnji list, doznaje se kako spomenuti program unutar Ministarstva nazivaju „crkvenim fondom“, a na službenim stranicama Ministarstva opisan je kao program obnove, sanacije i modernizacije institucija od javnog interesa. Vjerske institucije navedene su tek na kraju.

Ministarstvo je, piše Jutarnji, pod pritiskom objavilo oskudne podatke o dodjeli tih sredstava iz kojih se vidi da crkva dodijeljeni novac nerijetko troše u svrhe koje nisu najhitnije, primjerice gradnja župnih parkirališta i garaža, 300 tisuća kuna za numizmatičku zbirku, 220 tisuća kuna za crkvene ograde i vanjska dizala na župnim zgradama, postavljanje kamenih obloga u svetištima i crkvenim stepeništima i uređenje crkvenih parkova.

Facebook Comments