Nova TV mora platiti velečasnom Ivanu Novaku 50 tisuća kuna odštete

3. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Križevci Nova TV mora platiti velečasnom Ivanu Novaku 50 tisuća kuna odštete


Općinski sud u Novom Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu kojom Nova TV mora platiti odštetu župniku Ivanu Novaku zbog priloga koji je 8. veljače 2018. objavljen u emisiji Provjereno na Novoj TV.

Zastupnik velečasnog Novaka, odvjetnik Krešimir Mateković naveo je kako su u emisiji iznesene tvrdnje koje su “izrazito štetne, imaju za cilj javno klevetanje, vrijeđanje i difamiranje tužitelja, te je predmetnim objavljenim informacijama tužitelju nanesena velika neimovinska šteta u vidu povreda prava osobnosti koje se očituju u povredi imena, časti, ugleda i dostojanstva tužitelja”.

Sud je zaključio kako objavljene informacije o vlč. Novaku nisu niti istinite niti su iznesene u dobroj vjeri.

Tužitelj u tužbi podnesenoj ovom sudu dana 27. travnja 2018. godine, navodi da je tuženik nakladnik televizijskog programskog kanala NOVA TV, te da je dana 8. veljače 2018. u emisiji “Provjereno”  objavio netočne, neistinite i štetne informacije o tužitelju i to:

– “…tamo je već pet godina, promijenio je pet skupocjenih auta, kupio si je motor,
prodaje crkvenu zemlju i traži keš na ruke…”,

– “…svećenik je pobjegao, zaključao se u župni dvor….”, te u prilogu pod naslovom
“Velečasni, gdje je novac !?” slijedeće informacije:

– “Išli smo gore ga tražiti da reče ljudima da laže, da rečemo svima da laže, da ne
govori istinu”,

– “…tek što je svećenik otišao s oltara, pošli smo za njim, ali bio je ipak brži od nas,

Velečasni Ivan Novak je 22. veljače 2018. godine od tuženika, zatražio objavu ispravka prethodno navedenih netočnih informacija o tužitelju. Međutim, s Nove TV su ga dopisom obavijestio da ne mogu objaviti zahtijevani ispravak informacija.

Velečasni Novak napominje kako se potpuno netočno iznosilo da je navodno iz zabave, užitka i dokonosti mijenjao automobile pa tako naglašava da je od 2011. godine promijenio četiri prosječna automobila od čega je automobil u njegovom vlasništvu uništen u prometnoj nesreći, dok se drugi automobil, Volkswagen Golf 5, star 10 godina kvario.

Nakon toga, vlč. Novak Golf je dva puta zamijenio Mercedesom B klase starim 10 godina koji se učestalo kvario zbog čega se odlučio za Renault Megane star dvije godine koji i danas vozi.

Velečasni Novak je demantirao kako je bježao od novinara, da je kupovao ženama kuće od sela do sela te da je u svoje ime prodao crkveno zemljište.

Prema presudi Nova TV d.d. mora isplatiti tužitelju Ivanu Novaku iznos od 50.000,00 kn, sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od 28. travnja 2018. do isplate, kao i parnični trošak u iznosu od 11.812,50 kn, sa zakonskom zateznom kamatom.

Podsjetimo, velečasni Ivan Novak bio je župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije, Cirkvena, razriješen je službe i prije nekoliko mjeseci imenovan je župnikom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Gornja Rijeka.

 

Facebook Comments