Nositelj HDZ-ove liste u 11. Izbornoj jedinici Zvonko Milas započeo je kampanju za hrvatske parlamentarne izbore posjetom Franjevačkom samostanu Plehanu nedaleko Dervente koji je simbol stradanja, ali i opstanka, te je najavio nastavak potpore tamošnjim Hrvatima, priopćili su iz HDZ-a.

„Obnovili smo Vukovar, obnovit ćemo i Plehan i nastavit ćemo stvarati uvjete za održivi povratak i ostanak Hrvata u Bosanskoj Posavini i Sjeverozapadnoj Bosni, ovom prelijepom dijelu BiH“, rekao je Milas.

Franjevački samostan sv. Marka Evanđeliste na Plehanu srušile su srpske snage na početku rata 1992. To je jedan od najvažnijih simbola stradanja Hrvata Bosanske Posavine, ali i simbol vjere, kulture i hrvatskog identiteta.

Nositelj HDZ-ove liste u XI. Izbornoj jedinici za Hrvatski sabor naveo je kako se u Posavini gradi prometna i druga infrastrukturu, obnavljaju crkve, podupiru povratnici, poljoprivrednici i mladi kroz stipendije kako bi se mogli vratiti svojim domovima.

Gvardijan samostana fra Anto Tomas istaknuo je važnost crkve, ne samo kao vjerskog objekta, već i najznačajnije sastavnice hrvatskog identiteta. Zahvalio je hrvatskoj vladi na potpori u revitalizaciji ovog kraja, ne samo kroz izgradnju i obnovu objekata kao što su muzej, galerija i dom za svećenike, već i na aktivnostima koje su usmjerene prema ljudima.

Kandidati s liste 11. izborne jedinice HDZ-a na čelu sa Zvonkom Milasom posjetili su i Prijedor gdje su se susreli s Hrvatima koji su se, nakon ratnih stradanja i progonstva, vratili u svoj rodni kraj. U Banjoj Luci susreli su se s hrvatskim dopredsjednikom Republike Srpske Davorom Pranjićem, te hrvatskim dužnosnicima Josipom Jerkovićem i Davorom Čordašom te predstavnicima udruga Hrvata Sjeverozapadne Bosne koji su dali potporu HDZ-u i Milasu.

Milas i kandidati HDZ-a posjetili su samostan Petrićevac, u sklopu kojeg se uz potporu Vlade RH gradi i pastoralni centar za mlade, te su se susreli s novoustoličenim biskupom Željkom Majićem.

“Brojni su projekti banjolučke biskupije koje podržava hrvatska vlada – od izgradnje dječjeg vrtića, Doma za starije i nemoćne do potpore radu KŠC-a Ivan Merz. To je jasan signal i snažan pokazatelj brige, ljubavi i pažnje”, rekao je biskup Majić.

HDZ-ova lista za 11. Izbornu jedinicu kampanju nastavlja danas predstavljanje u Orašju, gdje će predstaviti program i kandidata s liste ove stranke na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor.