Norveška je u petak obećala Ukrajini pružiti financijsku podršku u iznosu od milijardu eura kako bi ojačala njenu obranu, pomogla potrebitima i pomogla u obnovu nakon ruske invazije.

Norveški premijer Jonas Gahr Stoere rekao je u Kijevu da Norveška želi izraziti svoju solidarnost s ukrajinskom borbom za preživljavanje.

“Ovdje sam kako bih poručio da ukrajinska borba nije samo za Ukrajinu. Ovdje se radi o nekim osnovnim načelima svijeta koji ćemo ponuditi našoj djeci. Radi se o sigurnosti u Europi, o sudbini vašeg susjeda”, rekao je Stoere na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

“Donirat ćemo milijardu eura u znak podrške vašoj zemlji i vašem narodu za ostatak 2022. i za 2023. Ovaj rat je kršenje međunarodnog prava. … Imate pravo braniti se i mi imamo pravo pomoći vam da se obranite”, dodao je Stoere.

Na pitanje je li Norveška spremna povećati svoj doprinos europskoj opskrbi plinom, Stoere je rekao da Norveška već proizvodi “maksimalnu” moguću količinu plina, no i da će učiniti sve u svojoj moći da ga isporučuje.

Zelenskij je rekao da je potrebno nastaviti vršiti pritisak na Rusiju kako bi se okončao rat.