MAĐARSKA-HRVATSKA 2:1 (1:1)

U Budimpešti sraz dva bivša viceprvaka svijeta, aktualnog (Hrvatska) i iz davnih davnina (Mađarska, 1938. i 1954.). Mađari danas nisu niti sjena nekadašnej nogometne velesile, ali su u infrastrukturnom pogledu kopljima iznad nas.Praćenje utakmice od doma preko Doma TV. Prije toga kultni film Spašavanje vojnika Ryana. Nema veze. Srce kuca Vatreno.

Početna postava Hrvatske: Kalinić, Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić, Modrić, Brozović, Rakitić, Kramarić, Perišić, Rebić. Najjače, najbolje što imamo. Sudac Škot. Collum. 22 tisuće gledatelja. Vatreni su dobro otvorili utakmicu i u pravo vrijeme su postigli pogodak i primirili domaću publiku. Akciju je započeo Modrić, ubacio u kazneni prostor Mađara, lopta se nekako odbila do Ante Rebića koji nije bio u zaleđu i s oko šest metara lako je zabio pogodak za vodstvo Hrvatske, 0:1. Domaćin se vrlo brzo pribrao.

Otegotna okolnost za Hrvatsku bila je ozljeda Barišića i izbornik Dalić je morao već u 30. minuti posegnuti za njegovom zamjenom. Ušao je Leovac. U 34. minuti izjednačenje. Salai se “provukao” Vidi iza leđa, odmah pucao. Kalinić je imao loptu na ruci, ali nije uspio zaustaviti njezin daljnji put do mreže. 1:1 i veliko veselje na stadionu. U 36. minuti sudac je previdio prekršaj Lovrena na Nagyiju negdje na rubu šesnaestarca. Dejan Lovren je, svi su vidjeli, nagazio mađarskog napadača. Dobro je prošao i on, i naši. Osokoljeni domaćini su u drugom poluvremenu zaigrali na sve ili ništa i dobili su sve. Izbornik Dalić je u 67. minuti ubacio Brekala umjesto Rebića, a u 76. smo, nažalost, kapitulirali. Velika gužva pred našim vratima. Možda je mogao biti suđen i prekršaj Patkaija na našem igraču, ali nije. Patkai se snašao i zabio za 2:1. Mađarska “ekstaza” na tribinama.

Kako i ne bi, nikada nas nisu pobijedili. U 80. minuti imali smo vrašku sreću. Njihova dva igrača bila su na metar, dva od naših vrata. Pokušali su ugurati loptu u mrežu, ali nisu uspjeli. Pet minuta sudačke nadoknade. NIsmo uspjeli. Mađari jesu.

Sljedeći suparnik je Wales u Osijeku, 8. lipnja. Velšani su danas pobijedili Slovačku 1:0. Sada je, naravno, puno teže našim Vatrenima. No, mi smo uz njih i kada gube. Tako se voli reprezentacija, a ne samo u trenucima ushita kako je bilo prošlog ljeta u Rusiji.

mn/prigorski.hr