U povodu Međunarodnog dana žena u srijedu se u središtu Zagreba sedmu godinu zaredom održava Noćni marš za prava žena, koji organizira Feministički kolektiv fAKTIV, ove godine pod geslom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”.

Uz poruku – “Naš rad, naše zdravlje, naši domovi i naši životi politička su pitanja, a odgovornost da živimo bez straha uzimamo u svoje ruke”, povorka se, kao i svake godine, kreće od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića, Gundulićevom i Masarykovom ulicom do Zrinjevca.

Organizator poziva na zajedničko marširanje “za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu i koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima”.

“Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje se ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru, ni na ulici, ni online”, poručuje fAKTIV.

Naše su prethodnice, bez moljakanja i bez uglađenog čekanja, svjesne da im država neće sama od sebe osigurati prava koja im pripadaju, na ulicama i u tvornicama izborile opće pravo glasa, pravo na rad, pravo na radničko organiziranje, podsjeća kolektiv ukazujući da danas, desetljećima kasnije, država i dalje nije tu “za nas”.

Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima, a nasilje raste – pri čemu su prvi na udaru oni za koji društvo najmanje brine.

“Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene. Ta svakodnevica koju živimo, odnosno preživljavamo, govori nam da druge opcije osim štrajka nema”, poručile su feministkinje.

Noćnom maršu priključit će se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, najavljeno je iz Grada Zagreba.