Na Noćnom marš za Međunarodni dan žena u Zagrebu brojni su prosvjednici, prolazeći centrom grada, povicima, plakatima i zviždanjem zahtijevali ekonomsku i socijalnu ravnopravnost žena, uvođenje prava na pobačaj u Ustav te veću jednakost žena unutar vlastitih domova.

Više tisuća prosvjednika sudjelovalo je večeras na 7. Noćnom maršu, koji se u organizaciji feminističkog kolektiva fAKTIV u povodu Međunarodnog dana žena održao pod parolom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”.

Mirno okupljanje započelo je oko 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a prosvjedna povorka je u 18,30 sati krenula je prema Trgu bana Jelačića, i potom preko Frankopanske i Masarykove i Tesline ulice do parka Zrinjevac.

U povorci su, noseći transparente poput “Kad stanu žene, stat će cijeli svijet”, “Ni trpit ni mučat”, “Mukte tamponi i pilule”, “Ja ne mogu drugo nego feminizam”, “Žene ubijaju u vlastitim domovima, ne u mračnim ulicama”, “I lijeva i desna više od svega bijesna”, “Ženi je mjesto u otporu”, sudjelovali žene i muškarci, a mnogi su u marš poveli i djecu.

Tijekom sat i pol vremena marša, koliko je prosvjednicima trebalo da dođu do Zrinjevca, zviždali su i uzvikivali “Živio 8. mart”, a mnogi od prolaznika i stanara centra pozdravljali su ih, a automobili im trubili u znak podrške. Držeći transparente, koračali su uz podršku bubnjara i drugih glazbenika.

Žene nisu jednake

Jedan od prosvjednika, odgovarajući na pitanje zašto je tu, izjavio je da žene i dalje nisu jednake.

“Koliko god ljudi tvrde suprotno, žene nisu jednake u današnjem svijetu, a za sve nas bi bilo bolje kada bi bilo suprotno”, rekao je, dok je njegov prijatelj dodao da je na maršu jer se bori “za bolji svijet”.

Dok se među prosvjednicima mogli čuti komentari kako je svake godine odaziv na marš sve veći, jedna 17-godišnjakinja, kojoj je ovo bio prvi prosvjed, rekla je da je “feminizam nešto što svima treba” te da ju je na dolazak motivirala nepravda prema ženama, koju je osjetila i na vlastitoj koži.

Organizatorice iz fAKTIVA započele su i završile marš govorima u kojima su istaknule kako su se njihove prethodnice, svjesne da im država neće sama od sebe osigurati prava koja im pripadaju, samostalno izborile za njih. Desetljećima nakon prvih feminističkih borbi, žene su i sada “bolno svjesne da država nije tu za njih”, poručile su.

“Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima. Nasilje raste, a prvi su na udaru oni za koji društvo najmanje brine”, istaknula je jedna od govornica.

Dodala je da za žene, kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene.

“Govore nam da ne hodamo mračnim ulicama zbog opasnosti, već da se vratimo u sigurno, u četiri zida nuklearne obitelji, u kuhinje i spavaće sobe u kojima radimo ‘iz ljubavi’, a kad taj ljubavni ugovor prekršimo, naši domovi postaju mjesta premlaćivanja, prisile i prijetnje”, rekle su.

Kažu i da su ženski rad, žensko zdravlje i ženski domovi i ženski životi, politička pitanja.

“Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo: nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!”, jedna je od poruka.

Među prosvjednicima, bili su i neki političari, među ostalima, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima.