Ovogodišnja, 19. Noć muzeja, koja jednom godišnje već tradicionalno u samo nekoliko sati diljem Hrvatske privuče veliki broj posjetitelja, svečano je otvorena u petak u Muzeju grada Zagreba.

Brojni hrvatski muzeji i druge baštinske, znanstvene i obrazovne institucije za Noć muzeja duže su otvoreni nego inače, najčešće do jedan sati iza ponoći, te nude niz izložbenih, koncertnih, radioničkih i drugih posebnih programa. Većina ih ima besplatan ulaz.

Oko ovogodišnje teme “Muzeji i nova publika” okupilo se 265 sudionika iz cijele Hrvatske, uz tri lokacije u Bosni i Hercegovini, s više od 650 različitih kulturnih aktivnosti u 139 gradova, općina i manjih mjesta.

Tomašević: Noć muzeja je brend koji se kopira u drugim zemljama

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ocijenio je Noć muzeja jednim od najuspješnijih kulturnih projekata koji je postao kulturni brend kojega se kopira u drugim zemljama.

Podsjetivši da je Zagreb osnivač ili suosnivač 11 muzeja i galerija, subvencionira ih, a trudi se povećati novčana sredstva za njihovu programsku djelatnost, pa su u ovoj godini ona za 75 posto veća nego u prošloj.

U ime Ministarstva kulture i medija Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje, smatra da su muzeji mjesta razmjene informacija i znanja, ali i zabave, druženja i susreta, a upravo ovogodišnja tema stavlja u središte publiku bez koje muzeji ne mogu ispuniti svoju misiju predstavljanja i približavanja kulturnih sadržaja u zajednici u kojoj djeluju.

“U današnjem svijetu u kojem se informacije izmjenjuju velikom brzinom, muzeji pronalaze nove načine kako približiti građu novim generacijama koje odrastaju u digitalnom i virtualnom okruženju”, dodala je.

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec rekla je da Noć muzeja ne privlači samo mladu publiku koja je prihvatila muzeje, voli modernu tehnologiju i virtualne sadržaje, nego i obitelji, kao i generaciju treće životne dobi što im je osobito drago.

Noć muzeja ima “čarobnu moć”; “nevjerojatno putovanje” počelo 2005.

Vesna Jurić Bulatović, jedna od inicijatorica manifestacije, rekla je da su 2005. počeli nevjerojatno putovanje pokazavši koliko muzeji mogu biti zanimljivi i da mogu izvući na ulice gradova na desetke tisuća ljudi.

Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba, domaćina otvorenja, rekla je da Noć muzeja ima čarobnu moć s obzirom na to koliko posjetitelja svake godine dođe u muzeje i galerije u okviru te manifestacije.

Samo u Zagrebu, gdje ZET osigurava besplatan prijevoz za obilazak muzeja, događanja su priređena na 37 lokacija, Detaljan raspored za područje cijele Hrvatske može se pogledati na web stranici manifestacije https://noc-muzeja.hr/.