Diljem Hrvatske u utorak, 23. travnja 2024. godine, održava se Noć knjige, manifestacija posvećena promociji knjige i čitanja. U programu će sudjelovati i učenici Osnovne škole “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno koji će ovaj utorak, od 18 do 19 sati, izaći u pratnji učitelja u centar svoga mjesta, Svetog Ivana Žabna i na Trgu Karla Lukaša, u mjesnom parku, javno izvoditi program posvećen Grigoru Vitezu, pjesniku po kojem je škola dobila ime 1967. godine uz posebno odobrenje Vitezove obitelji nakon što se sam pjesnik godinama dopisivao s tadašnjim polaznicima literarne grupe škole.

Program koji će učenici izvoditi sastojat će se od čitanja odabranih Vitezovih pjesama i priča iz nekoliko njegovih najpoznatijih zbirki, a koje su istinsko slavlje radosti djetinjstva i živ podsjetnik na važnost igre, kao i uzorni primjer isticanja odgojnih vrijednosti u dječjoj književnosti.

Osim Vitezovih književnih djela čitat će se i pisma koja su učenici šezdesetih godina pisali Grigoru Vitezu, kao i pisma koje je sam pjesnik slao literarnoj grupi škole.

Čitanjem poezije i proze velikog dječjeg pjesnika Grigora Viteza u Noći knjige revitalizirat će se trajna povezanost začetnika hrvatske dječje poezije s Osnovnom školom “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno te promicati kultura čitanja – čitanjem na javnim mjestima lijepa književnost može biti dostupna svima i Noć knjige lijepa je prilika za oživljavanje čitanja odnosno uranjanje u njegove žarišne ljepote.

‘Sve zainteresirane ljubitelje čitanja, kao i one koji će to uz nas sasvim sigurno postati, srdačno pozivamo da nam se pridruže ovoga utorka, 23. travnja, u ovoj lijepoj čitalačkoj večeri u mjesnom parku u Svetom Ivanu Žabnu’, poručili su.

Noć knjige s Grigorom Vitezom