Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivati će u srijedu o osnovanosti optužnice protiv Petra Pripuza te još 11 okrivljenika, među kojima je i Pripuzov sin Ante, optuženih za izvlačenje novca u trgovanju metalnim otpadom te izbjegavanje plaćanja poreza.

Branitelj Petra Pripuza, odvjetnik Anto Nobilo u odgovoru na Uskokovu optužnicu ističe da tužiteljstvo ne daje nikakve dokaze kojima bi potkrijepio optužnicu te prešućuje brojne dokaze koji postoje u spisu i ruše konstrukciju optužnice.

Nobilo precizira da za najbitniju pretpostavku na kojoj počiva cijela optužnica, a to je da je CE-ZA-R po Dalmaciji otkupljivao od građana metalni otpad i da su se tvrtke iz optužnice samo fiktivno koristile radi izvlačenja gotovine, nije ponuđen niti jedan dokaz.

”Ako je CE-ZA-R platio realnu tržnu cijenu za robu koju je kupio, a Uskok smatra da je, CE-ZA-R nije mogao pretrpjeti štetu”, ističe Nobilo u razgovoru za Hinu.

Dodaje da tužiteljstvo ničim nije dokazalo bitna obilježja kaznenih djela zločinačkog udruživanja i zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju, čak niti na razini osnovane sumnje pa smatra da bi izricanje osuđujuće presude u ovom slučaju bilo nemoguće.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je Uskoku u prosincu 2020. optužnicu protiv Pripuza i ostalih okrivljenika i dalo rok od šest mjeseci da ju dorade.

Nobilo je tada ocijenio da je ”optužnica kaotična, preopširna, a matematika pogrešno utvrđena” te da ne postoje dokazi da je CE-ZA-R pretrpio štetu. Nadodao je kako nema dokaza o protupravnoj imovinskoj koristi za Petra i Antu Pripuza, kao ni da su njih dvojica potaknuli bilo koga na utaju poreza.

Uskok tereti Pripuza da je od  16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, plaćajući njihovim tvrtkama željezo koje je već kupio direktno od dobavljača.

Na taj je način, tvrdi Uskok, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna.

Petar Pripuz i njegovi suoptuženici su u lipnju prošle godine na suđenu za aferu Agram, u kojoj je bio optužen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić, nepravomoćno oslobođeni optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.