Potpisivanjem ugovora o prijenosu vlasništva nad Nogometnim klubom Osijek, s gradom Osijekom i Gradskom bankom dd u stečaju, mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros i njegov partner osječki poduzetnik Ivan Meštrović preuzeli su u petak većinsko vlasništvo ovoga kluba.

Potpisivanjem ugovora preuzeto je vlasništvo nad 46,6 posto dionica u dosadašnjem vlasništvu grada Osijeka te 29 posto u dosadašnjem vlasništvu Gradske banke.
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić ocijenio kako završetak vlasničkog preoblkovanja kluba vjerovatno ne bi bio moguć da se politika u Osijeku nije udružila i bila jednoglasna, vjerovatno danas ne bi bili u ovoj situaciji. Zahvalio je svim dioničarima koji su omogućili stvaranje uvjeta za preuzimanje kluba od strane novih vlasnika, poduzetniku Meszarosu na povjerenju i strpljenju, ocijenivši kako je riječ o poslovnim ljudima koji imaju novac i ideje.
Nakon potpisivanja ugovora Meszaros je istaknuo kako je najvažniji kratkročni plan ojačati klub, kako bi svakako ostao u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL), a u srednjoročnim planovima su obnova stadiona “Gradski vrt”, kako bi gledatelji mogli uživati u utakmicama u primjerenim uvjetima, te dovesti NK Osijek među prva tri kluba u HNL-u.

“Ovo je i dalje klub Osječana, a klub bogate povijesti kao NK Osijek zaslužuje puno bolje mjesto na tablici HNL-a”, istaknuo je Meszaros I dodao kako je došao iz prijateljstva, na poziv prijatelja, kako bi djelomično ili potpuno riješio probleme u klubu, podsjetivši kako prijateljstvo i suradnja NK Osijeka i Akademije “Ferenc Puskas”, u kojoj je predsjednik, ima 10-godišnju povijest.

Meszarosev partner osječki poduzetnik Ivan Meštrović kazao je kako ovaj događaj označava “konsenzusni izlazak politike iz sporta”, dodavši kako novi vlasnici klub nisu kupili za sebe, već svim građanima i ljubiteljima nogometa u Osijeku i cijeloj regiji, a želja im je promijeniti percepciju nogometa kao eltitističkog djelovanja, približiti klub gradu te preko kluba pokrenuti i grad.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i nekadašnji igrač NK Osijeka Davor Šuker zahvalio je ulagačima na ulasku u NK Osijek i 1. HNL, dodavši kako će HNS “uvijek biti na pomoći”, a svom bivšem klubu poželio da za nekoliko godina nastupa u Europskoj ligi ili Ligi prvaka.
Savjetnik u NK “Dinamo” i prvi dopredsjednik HNS-a Zdravko Mamić izjavio je novinarima kako treba respektirati sve što je NK Osijek značio u proteklih 100 godina svoga postojanja, a da je ovo nova etapa, u kojoj novi vlasnici donose svježi kapital, nove ljude, ideje i inicijative.

“Samo ako sve sredine u Hrvatskoj budu jake, onda će i hrvatski nogomet biti jači”, ocijenio je Mamić.
Nakon potpisivanja ugovora o prijenosu vlasništva nove ugovore s klubom potpisali su igrači Aljoša Vojnović i Josip Knežević.

(Hina)

fah