Tisuće vozača traktora i kamiona i oko deset tisuća ljudi ponedjeljak blokira aveniju koja vodi do berlinskih Brandenburških vrata, nakon tjedna prosvjeda protiv većih poreza za poljoprivrednike.

Vozila koja su stigla iz cijele Njemačke tijekom noći parkirala su se uz cestu, a tisuće poljoprivrednika su usprkos hladnoći mahali njemačkim zastavama i uzvikivali slogane poput „bez farmera nema budućnosti”.

Prosvjedi stvaraju dodatan pritisak na vladajuću koaliciju kancelara Olafa Scholza koja pokušava zaključiti proračun i suzbiti jačanje krajnje desnih skupina.

Policija je u nedjelju navečer upozorila da je avenija već puna, pa je pozvala prosvjednike da se okupe na drugim lokacijama, uključujući Olimpijski stadion u zapadnom okrugu Charlottenburga.

Prosvjedi su izbili zbog odluke vlade da ukine subvenciju na plavi dizel, u pokušaju uravnotežavanja proračuna za 2024. nakon što je presuda ustavnog suda poremetila planove rashoda.

Vlada je u pokušaju smirivanja situacije pristala na zadržavanje povrata poreza na kupnju poljoprivrednih vozila te da ukidanje subvencije plavog dizela raširiti na nekoliko godina.

No poljoprivrednici, podržani od oporbenih konzervativaca i krajnje desnice, smatraju da to nije dovoljno.

„Bez stabilnosti na selu, bez poljoprivrede naša država nema budućnost”, rekao je predsjednik Unije poljoprivrednika Joachim Rukwied na skupu ispred Brandenburških vrata.

„Zato smo spremni izaći na ulice”. Zahvalio je ministru financija Christianu Lindneru, uz njega na pozornici, što je stigao na skup.

Vlada je zauzela pomirljivi ton prema prosvjednicima jer je zabrinuta da politička rasprava postaje radikalizirana te da bi prosvjednici mogli postati nasilni, piše Reuters.

„Poštujem svakog političara koji je spreman nam doći”, kazao je Rukwied. Predstavnici prosvjednika kasnije će se naći s čelnicima koalicijskih stranaka.

One se međusobno ne slažu kako zadovoljiti zahtjeve prosvjednika. Ministar poljoprivrede Cem Ozdemir, član zelenih, predložio je financijske nagrade za humani tretman prema životinja, dok socijaldemokrati predlažu više cijene poljoprivrednih proizvoda, a liberali rezanje administracije.

Zbog prosvjeda je zatvorena glavna avenija koja spaja zapad i istok Berlina, kao i nekoliko autobusnih i tramvajskih linija. Skup nadzire oko 1,3 tisuća policajaca.