Bilo kakve sankcije koje prekidaju dotok ruskog plina na Zapad moraju biti dobro promišljene, inače bi oni koji nameću sankcije mogli ispaštati više od onih koji su sankcionirani, rekli su njemački poduzetnici i sindikalni čelnici.

Pitanje treba li uvesti embargo na rusku naftu muči Europu. S jedne strane, neke zemlje žele kupovati rusku naftu i plin i plaćati zemlji koja je napala svoju susjednu zemlju.

No s druge strane, veći dio Europe nije siguran kako će grijati svoje domove i pokretati svoju ekonomiju bez ruske nafte, koja čini značajan udio uvoza. Njemačka je posebno ovisna o ruskom plinu s 50 posto plina koji dolazi upravo iz Rusije.

U zajedničkom priopćenju, krovne skupine koje predstavljaju njemačke poslodavce i sindikate rekle su agenciji dpa da su zabrinute da se nedovoljno oprezno pristupa nametanju sankcija, stvaranju odgovarajućeg pritiska i sprječavanju štete ekonomijama koje uvode sankcije.

“Ne vidimo to u trenutnoj raspravi o embargu na plin”, rekao je Rainer Dulger, čelnik Konfederacije njemačkih udruženja poslodavaca (BDA) i Rainer Hoffmann, čelnik Njemačke konfederacije sindikata (DGB).

Njih dvojica smatraju da će trenutni prijedlozi naštetiti njemačkoj ekonomiji i stopama zaposlenosti više nego što će nauditi istim faktorima u Rusiji, objašnjavajući da bez plina staje proizvodnja, usporava industrija i gube se poslovi.

Način da se pomogne Ukrajini je pobrinuti se da Njemačka ima stabilnu ekonomiju i tržište rada, tvrde oni.