Njemačka vlada zabranila je prodaju dijela koncerna Volkswagen Man Energy Solutions, koji proizvodi plinske turbine, kineskoj kompaniji GHGT zbog bojazni da bi Kina tehnologiju mogla iskoristiti u vojne svrhe, priopćeno je u srijedu.

„Investicije u njemačko gospodarstvo su dobrodošle ali tehnike koje su važne za javni red moraju biti zaštićene“, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck, čije ministarstvo je stavilo veto na prodaju kompanija Man Energy Solutions, koja se nalazi u sklopu koncerna Volkswagen, kineskoj kompaniji GHGT.

Ova kompanija se nalazi u vlasništvu državne State Shipbuilding Corp (CSSC) koja gradi i ratne brodove pa se strahuje da bi njemačka tehnologija mogla biti upotrijebljena i u vojne svrhe.

Kineska kompanija tvrdi da tehnologiju plinskih turbina neće upotrebljavati u vojne, nego isključivo u civilne svrhe.

Volkswagen je posljednjih dana pokušao uvjeriti vladu kako prodaja MAN Energy Solutiones Kinezima nije opasna te su predstavili studiju koja je trebala pokazati kako tehnologija plinskih turbina, kojima ova kompanija raspolaže, nije primjenljiva pri gradnji ratnih brodova.

MAN Energy Solutions već godinama prodaje plinske turbine Kini. Kina je najavila modernizaciju svoje vojne flote, u što spada i zamjena motora na dizelski pogon plinskim turbinama.