Njemačka postaje sve manje atraktivna za strane stručnjake i poduzetnike, proizlazi iz studije zaklade Bertelsmann i OECD-a objavljene u četvrtak.

„Na listi od 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Njemačka je posljednjih godina pala s 12. na 15. mjesto po atraktivnosti za strane stručnjake i poduzetnike koji namjeravaju pokrenuti start-up tvrtke“, stoji u studiji zaklade Bertelsmann.

Kao razlozi se navode problemi s digitalizacijom, presporo izdavanje viza te visoke prepreke za stjecanje državljanstva, a time i dugoročne perspektive ostanka. U studiji se također navodi „nizak stupanj prihvaćanja stranaca“ u Njemačkoj.

„Njemačkoj su za osiguranje blagostanja potrebni strani stručnjaci, a međunarodna usporedba pokazuje što sve Njemačka mora učiniti kako bi privukla ove stručnjake“, rekao je prilikom predstavljanja studije u Berlinu direktor zaklade Bertelsmann Ralph Heck.

Njemačka je u studiji ocijenjena dobro samo kada se radi o atraktivnosti za strane studente. Njemačka se po tome nalazi na drugom mjestu, iza SAD-a, a kao prednost se navode kvalitetna sveučilišta te niski troškovi studija.

Savezna vlada priprema reformu zakona o useljavanju koji bi trebao Njemačku učiniti atraktivnijom za stranu radnu snagu.

Prema aktualnim podacima Saveznog ureda za zapošljavanje, trenutno je oko 1,8 milijuna radnih mjesta u Njemačkoj nepopunjeno.