Zastupnici njemačkog parlamenta odbacili su u četvrtak sve prijedloge vezane uz pitanja uvođenja obveze cijepljenja, kako one koji nalažu obvezu tako i one koji striktno odbacuju sve oblike obveze.

U Bundestagu je za prijedlog uvođenja obveze cijepljenja za starije od 60 godina glasalo 296 zastupnika dok ih je 378 bilo protiv.

Radi se o kompromisnom prijedlogu grupe pretežito vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), stranke Zeleni i dijelova Liberalno-demokratska stranke (FDP) koja je prvobitno htjela uvesti opću obvezu cijepljenja za sve starije od 18 ali je reagirajući na otpor najveće oporbene grupe u Bundestagu, Unije CDU/CSU, predložila obvezu za starije od 60.

Protiv obveze cijepljenja je i velik dio zastupnika FDP-a. Ova grupa je na glasanje u Bundestagu iznijela vlastiti prijedlog koji u potpunosti odbacuje bilo koji oblik obveze cijepljenja za sve građane ali je i ovaj prijedlog odbijen.

Isto tako je odbijen i treći prijedlog koji je u proces glasanja uveo demokršćanski zastupnički klub a koji predviđa neku vrstu obveze cijepljenja “na pričuvu” koja bi bila uvedena u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Ni desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) nije prošla sa svojim prijedlogom koji odbacuje svaki oblik obveze pa tako i za one koji su zaposleni u zdravstvenom sustavu koja je već na snazi od sredine ožujka.

Prije glasanja je ministar zdravstva Karl Lauterbach ukazivao na potrebu uvođenje obveze cijepljenja kako bi se spriječilo izbijanje novog pandemijskog vala na jesen.

“Nemojte nas ostaviti na cjedilu. Glasajte za obvezu cijepljenja kako bi Njemačka na jesen bila u povoljnoj situaciji”, rekao je Lauterbach.

Obvezu cijepljenja podržava i kancelar Olaf Scholz (SPD) ali zbog razlika unutar koalicijske vlade po ovom pitanju odustao od formiranja vladinog prijedloga o obvezi cijepljenja.

Zbog nedovoljnog odziva građana na cijepljenje protiv koronavirusa, koalicijska vlada Olafa Scholza je nakon stupanja na dužnost krajem prošle godine najavila uvođenje obveze cijepljenja ali je u prvim mjesecima ove godine odustala od ovog nauma nakon što je otpor i unutar koalicije postao očit.

Trenutno je u Njemačkoj oko 76 posto građana u potpunosti cijepljeno što odgovara EU prosjeku.