Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann rekao je kako su protiv klimatskih aktivista koji blokiraju prometnice i oštećuju umjetnine moguće i zatvorske kazne.

“Tko baca tekućinu ili predmete na umjetnine može biti pozvan na kaznenu odgovornost ako se umjetnina ošteti. Blokada prometnica može se okarakterizirati kao prisila. A ako je zbog toga onemogućen dolazak kola hitne pomoći moguća je i optužba zbog nanošenja tjelesnih povreda iz nehaja”, rekao je ministar pravosuđa Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP).

On je rekao kako zakon, pored novčanih, za ove vrste kaznenih djela predviđa i zatvorske kazne.

“Ovi zakoni se moraju i provoditi”, rekao je Buschmann.

Posljednjih tjedana ekološki aktivisti iz grupe Posljednja generacija spektakularnim akcijama, poput bacanja boje na umjetnička djela u muzejima ili blokiranjem prometnica, izazivaju podijeljene reakcije javnosti.

Prilikom posljednje blokade jedne berlinske prometnice, vozila hitne pomoći su s velikim zakašnjenjem stigla na mjesto prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđena biciklistica.

Predstavnici prosvjednika odbacili su sa sebe odgovornost za taj slučaj tvrdeći da su vozila hitne pomoći bila usporena zbog toga što sudionici u prometu nisu stvorili srednji prolaz na prometnici za vozila policije i hitne pomoći, kako to nalaže prometno pravilo u slučaju zastoja na autocesti.

Političarka vladine stranke Zeleni Renate Kuenast rekla je kako ovakva forma prosvjeda vodi u slijepu ulicu.

“Mislim da nema smisla kada se više diskutira o formi prosvjeda i o pitanju legitimnosti ovakve vrste prosvjeda nego o samom sadržaju. To vodi u slijepu ulicu”, rekla je Kuenast.

Gradonačelnica Berlina Franziska Giffay kritizirala je ove oblike prosvjeda ocjenjujući da ugrožavaju javnu sigurnost građana.

I njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je izjavio kako ne odobrava ovakve oblike prosvjeda.

Pripadnici pokreta “Posljednja generacija” rekli su kako svojim akcijama žele ubrzati donošenje odluka koje bi vodile usporavanju klimatskih promjena.