IG Metall, sindikat radnika u njemačkoj metalskoj industriji, najavio je u četvrtak odlučniju borbu za uvođenje četverodnevnog radnog tjedna, a tu inicijativu je podržala i stranka Ljevica.

„To je sljedeći korak u jedan atraktivni industrijski radni svijet u kojem se rad i privatni život dobro nadopunjuju“, rekao je predsjednik IG Metalla Joerg Hofmann.

Jedan od najutjecajnijih sindikata u Njemačkoj, koji predstavlja i zaposlene u automobilskoj industriji, najavio je kako će četverodnevni radni tjedan uz zadržavanje pune plaće biti jedna od glavnih stavki budućih pregovora o kolektivnim ugovorima.

Hofmann je ukazao na to da je metalna industrija i u prošlosti bila predvodnik „naprednih pregovora“ za njemačku industriju. Tako je u pregovorima 1978. izborila 35-satni radni tjedan koji u međuvremenu vrijedi za zaposlene ne samo u metalskoj nego i u elektrobranši.

Ljevica daje podršku

Inicijativu IG Metalla za četverodnevnim radnim tjednom uz punu plaću podržala je i parlamentarna stranka Ljevica.

„Četverotjedni radni tjedan nije puka maštarija nego realnost u mnogim zemljama“, rekao je dopredsjednik stranke Ljevica Martin Schirdewan.

On je rekao da iskustva iz Švedske, Islanda ili Belgije pokazuju da ovakva organizacija rada podiže produktivnost i smanjuje radni pritisak.

„Četverodnevni radni tjedan za zaposlene predstavlja manje stresa i više vremena za život“, zaključio je Schirdewan.

Poslodavci nisu oduševljeni

Predstavnici poslodavaca su odbacili prijedlog sindikata ukazujući na već sad skraćeni radni tjedan od 35 sati u usporedbi s drugim gospodarskim oblastima.

„Uz to treba pridodati drastično porasle cijene energenata koje nas opterećuju kao i cijene prilagodbe industrije novim ekološkim zakonima“, rekao je Gerhard Erdmann iz uprave Saveza metalske industrije.

On je rekao da je u branši u kojoj se radi u tri smjene gotovo nemoguće prilagoditi četverodnevni radni tjedan.

Ekonomisti procjenjuju da će manjak stručnjaka i radnika općenito izvršiti dodatni pritisak na poslodavce u budućim pregovorima sa sindikatima što će neminovno utjecati na povišenje plaća, a time i poskupljenje faktora rada.

Rasprava o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna u Njemačkoj se intenzivirala nakon objave jedne studije iz Velike Britanije koja je pokazala da ovakva organizacija rada donosi mnoge prednosti poput povećanja produktivnosti i smanjenje bolovanja.