Njemačka i Francuska u četvrtak su odbacile zahtjev Rusije da europske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima, rekavši da se radi o neprihvatljivom kršenju ugovora i “ucjeni”, pišu vijesti.hr.

Govoreći na konferenciji za novinare, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da još nije vidio uredbu ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući prekid isporuke ruskog plina Europi.

Pokušaj Rusije da podijeli zapadne saveznike zahtijevajući plaćanje plina u rubljima je propao, kazao je Habeck. Nećemo se dati ucjenjivati, dodao je.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da su Francuska i Njemačka odbacile ruski zahtjev.

Putin je u četvrtak izjavio da je potpisao uredbu po kojoj strani kupici od 1. travnja moraju ruski plin plaćati u rubljima ili će se ugovori u suprotnom raskinuti.

“Da bi kupili ruski plin, moraju otvoriti račun u rubljima u ruskim bankama. I od sutra će se plin plaćati s tih računa”, rekao je Putin na televiziji.

“Ako se ne bude plaćalo na taj način, smatrat ćemo da je greška na strani kupca, sa svim posljedicama koje to sa sobom nosi. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa onda ni mi nećemo biti humanitarna organizacija. Dakle, postojeći ugovori će se raskinuti”.

Putinova odluka dovela je do rasta vrijednosti rublje, koja je pala na povijesno niske razine nakon što je Zapad uveo drastične sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

No, zapadne kompanije i vlade odbacile su takav potez kao kršenje postojećih ugovora po kojima se plin plaća u eurima i dolarima.

Putin je rekao da je cilj uredbe osnažiti suverenitet Rusije koja će ispunjavati svoje ugovorne obaveze.

Rusija osigurava oko trećine europskih potreba za plinom.