Ovogodišnja sezona dodjela nagrada naglo je završila za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Komičar koji je postao političar navodno je razmišljao o virtualnom gostovanju na nedjeljnoj 95. dodjeli Oscara, ali je odbijen, izvijestio je Variety u četvrtak.

Predstavnik jedne od najvećih agencija u industriji zabave WME Mike Simpson navodno je “zamolio Akademiju” da skrene pozornost na Zelenskog, ali je odbijen.

Predstavnici akademije, WME-a i televitzijske kuće ABC, koja prenosi dodjele, nisu odgovorili na zahtjev za komentar LA Timesa.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije više od godinu dana, Zelenskij se pojavio na nekoliko istaknutih dodjela nagrada i događaja kako bi skrenuo pozornost na rat koji je u tijeku.

U travnju 2022. Zelenskij se virtualno pojavio na 64. dodjeli Grammyja.

“Rat. Što je suprotnije od glazbe?” rekao je u unaprijed snimljenoj poruci. “Tišina razrušenih gradova i ubijenih ljudi. Naša djeca crtaju rakete koje lete, a ne zvijezde padalice. Preko 400 djece je ozlijeđeno, a 153 djece je umrlo, a mi ih nikada nećemo vidjeti kako crtaju.

“Naši roditelji rado se probude ujutro – u skloništima, ali živi. Naši najmiliji ne znaju hoćemo li opet biti zajedno. Rat nam ne dopušta da biramo tko će preživjeti, a tko ostati u vječnoj tišini. ”

Prošle godine, ukrajinski predsjednik također se virtualno pojavio na Filmskom festivalu u Cannesu, pozivajući filmaše i umjetnike da se ujedine u podršci Ukrajini.

Zelenskij se pojavio na dodjeli nagrada na dodjeli Zlatnih globusa u siječnju kada je izrazio optimizam, ističući da “dolazi vrijeme” da se rat završi.

Nekoliko tjedana kasnije vratio se na filmski festival, podijelivši sličnu videoporuku na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu u veljači.