U utorak, 23. veljače u Osnovnoj školi u Reki, policijski službenici Policijske uprave održali su edukaciju za 11 učenika 3. razreda škole u sklopu aktivnosti „Nisi sam“, na temu sprječavanja nasilja putem elektroničkih medija i vršnjačkog nasilja. Sama aktivnost održana je u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta.

U prvom dijelu predavanja, s djecom se razgovaralo o pojmu nasilja, što je nasilje, nasilje među djecom, kako ga prepoznati, te na koji način pristupiti rješavanju problema.

Učenici su upućeni da razmirice koje međusobno imaju pokušaju riješiti razgovorom, mirnim putem, te da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, da bilo koji oblik nasilja prijave policiji, djelatnicima u školi, razgovaraju sa roditeljima. Prikazani su primjeri iz medija, policijske prakse, te video materijal. Razgovaralo se da u realnom životu ne komuniciraju sa nepoznatim osobama, ne odlaze nikuda sa njima, čak ukoliko se predstave da poznaju roditelje, znaju adresu stanovanja.

Nadalje, razgovaralo se o Internetu, u kojim segmentima je koristan, te koje opasnosti postoje posebice, za djecu u virtualnom svijetu i na društvenim mrežama. Obradila se tematika osobnih podataka, što su osobni podaci, kao i da iste ne daju nikome tko nije član obitelji, poznata osoba, da ih ne objavljuju na Internetu. Facebook i druge društvene mreže, da se do 13-te godine ne bi uopće trebali nalaziti na istima, a kada to učine (većina učenika je na FB), da moraju biti upoznati sa pravilima korištenja i sigurnosnim postavkama.

Prikazani su određeni primjeri iz prakse, kako djeca mogu postati žrtve predatora na društvenim mrežama, te se sa učenicima razgovaralo da nikako ne prihvaćaju prijateljstvo s osobama na društvenim mrežama koje ne poznaju, jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama.

Isto tako, da se na društvenim mrežama ne objavljuju fotografije koje ih prikazuju, primjerice na moru, na plaži, da se ne slikaju obnaženi, ne stavljaju slike mlađe braće i sestara, odnosno da paze na privatnost. Na kraju predavanja s učenicima se pričalo o toleranciji, različitostima, te da smo svi u obvezi pomoći jedni drugima kada imamo problema.

prigorski.hr/Pu koprivničko-križevačka

foto: Pu koprivničko-križevačka