Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska hrvatskog filmskog redatelja Veljka Bulajića, koji je, kako kaže, svojim umjetničkim ostvarenjima prešao granice nacionalne kinematografije.

Usavršavajući se od samog početka svoje duge i plodne redateljske karijere koju je počeo prije više od 70 godina kada je kao stipendist polazio slavni Eksperimentalni kinematografski centar (Centro Sperimentale di Cinematografia) u Rimu, Veljko Bulajić svakim je svojim novim filmom, bez obzira na tematiku, unaprjeđivao standarde hrvatske kinematografije, kaže se u sućuti i dodaje da je njegov debitantski cjelovečernji igrani film iz 1959. Vlak bez voznog reda zasluženo postigao veliki uspjeh i osvojio nagrade.

Tijekom svog bogatog filmskog djelovanja, izražavao je posebnu sklonost povijesno-političkim temama, od ratnih spektakala Kozara i Bitka na Neretvi do drame Uzavreli grad te povijesnih filmova Atentat u Sarajevu i Čovjek koga treba ubiti, koji su ostali u sjećanju generacijama publike i postizali izniman uspjeh kod domaće i strane kritike.

Širinu Bulajićeva umjetničkog opusa i interesa potvrdio je dokumentarni film Skoplje ’63 o razornom potresu koji je pogodio Skoplje 1963. godine, nagrađen na venecijanskoj Mostri, za koji je primio UNESCO-ovu nagradu Kalinga, kaže se.

Opus Veljka Bulajića ostat će upisan u antologiji hrvatskog filma i po broju i po važnosti nacionalnih i svjetskih priznanja, među ostalim, nagrade na festivalima u Veneciji, Monte Carlu, San Sebastijanu, Moskvi, New Delhiju, a posebno nominaciju Bitke na Neretvi za Oskara u kategoriji najboljeg stranog film.

Na Pulskom filmskom festivalu zaslužio je više Zlatnih Arena za najbolji film i režiju, a ovjenčan je i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo i odlikovanjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, zaključuje su u sućuti ministrice Obuljen Koržinek.