Danas, 14. studenog spomendan je franjevca Nikole Tavelića i njegovih sudrugova, koji su zajedno podnijeli mučeništvo 14. studenoga 1391. godine.  Nikolu Tavelića podigao je na čast oltara papa Pavao VI., 21. lipnja 1970., kao prvog sveca hrvatskog naroda. Nakon njega ovu su čast podijelili Bogdan Leopold Mandić, te Marko Križevčanin, zajedno s Košičkim mučenicima. Nikola Tavelić potomak je plemenite obitelji iz Šibenika, rođen je u 14. stoljeću, te je zarana pristupio franjevačkom redu. Franjevci su bili aktivni kao misionari u Bosni, pa im se pridružio i Nikola Tavelić u krajevima gdje su dominirali bosanski Kristijani (pogrešno nazivani Bogumili).

20180724_105255_2-1_resize

Sveti Nikola Tavelić, prema starijem portretu, slikar Zoran Homen

Zajedno sa subraćom Deodatom, Petrom i Stjepanom, krenuo je u Svetu zemlju da bi donio kršćanstvo među Muslimane. Zatražili su od kadije dozvolu da propovijedaju u Omarovoj džamiji, na što ih je on uhitio i predao sudu, jer je to bilo strogo zabranjeno. Suđeni su, podnijeli mučeništvo, te su smaknuti 14. studenog 1391. godine.

Među franjevcima njegov se kult njeguje odmah nakon mučeništva, no unatoč tome trebalo je proći skoro šest stoljeća da mučeništvo Nikole Tavelića i drugova bude prepoznato kao čin vrijedan svetačkog štovanja. Središte kulta mu je samostan franjevaca u Šibeniku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sveti Nikola Tavelić, slikar Zoran Homen

IMG_0663_resize

Crkva svetog Franje u Šibeniku – nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića

IMG_0488_resize

Crkva svetog Franje u Šibeniku

Zdenko Balog