Usprkos niskim temperaturama tisuće ljudi izašle su u petak na ulice Hamburga kako bi prosvjedovali protiv krajnje desnog ekstremizma.

Široki savez sindikata, religijskih, kulturnih, političkih i poslovnih organizacija udružio se pod zajedničkim sloganom: „Hamburg ustaje – zajedno protiv desnog ekstremizma i neonacističkih mreža”.

Prema informacijama policije na skupu se očekivalo oko 10 tisuća ljudi, a regionalni vlakovi u poslijepodnevnim satima bili su prepunjeni.

Prosvjedi protiv ekstremizma održali su se u nekoliko njemačkih gradova otkad je medijska organizacija Correctiv otkrila da su dužnosnici krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u studenom održali tajni sastanak s krajnje desnom marginalnom skupinom u Potsdamu.

Kancelar Olaf Scholz u srijedu je zahvalio prosvjednicima koji izlaze na njemačke ulice kako bi se borili protiv „rasizma, govora mržnje i njihove slobodne demokracije”.

AfD je ranije bio na marginama njemačke politike, ali ankete trenutno pokazuju veliki rast podrške toj stranci uoči europskih te lokalnih izbora u tri savezne pokrajine na istoku zemlje u kojoj bi mogla pobijediti.

Alternativa za Njemačku je trenutno druga stranka u anketama popularnosti na razini cijele države te odbacuje da su planovi o deportaciji dio stranačke politike, prenosi Reuters. Alice Weidel, jedna od čelnica, prekinula je suradnju sa savjetnikom koji je sudjelovao na razgovorima u Potsdamu.

Kazala je da je cilj stranke iskoristiti sva pravna sredstva za suzbijanje ilegalnih migracija, ograničavanje izdavanja državljanstva te deportaciju migranata osumnjičenih za terorizam.

„Tkogod ima njemačko državljanstvo bez sumnje pripada njemačkoj naciji”, rekla je na konferenciji za medije, naglasivši da se baš zato ono ne smije olako davati.