Njemački nogometaši stavili su ruke na usta tijekom momčadske fotografije uoči utakmice protiv Japana za Svjetsko prvenstvo u skupini E u srijedu odgovorivši tako na FIFA-ine prijetnje sankcijama zbog trake “OneLove”.

Svi njemački igrači sudjelovali su u gesti pred desecima fotografa na terenu uoči početka utakmice, nakon što je svjetska nogometna organizacija (FIFA) zaprijetila sankcijama sedam europskih momčadi ako budu nosile traku koja simbolizira različitost i toleranciju.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja je sjedila pored predsjednika FIFA-e Giannija Infantina na tribinama, nosila je traku dok je razgovarala s nogometnim moćnicima.Ranije je kritizirala FIFA-u, rekavši da je prijetnja sankcijama pogreška i neprihvatljivo ponašanje.

“Ovo nije u redu, kako su nogometni savezi pod pritiskom”, rekao je Faeser tijekom posjeta njemačkom FA događaju u Dohi prije utakmice.”U današnje vrijeme je neshvatljivo da FIFA ne želi da se ljudi otvoreno zalažu za toleranciju i protiv diskriminacije. To ne pristaje našem vremenu i nije primjereno ljudima.”

Njemački nogometni tim: Uskratiti nam nošenje trake isto je kao i uzeti nam glas

Njemački nogometni tim na Svjetskom prvenstvu u Katru objavio je u srijedu da su njegovi igrači pokrili usta kad su stajali u redu za službenu fotografiju prije utakmice protiv Japana, u znak prosvjeda protiv FIFA-e koja im je zabranila nošenje trake kojom se izražava solidarnost s LGBTQ+ osobama.

“Željeli smo upotrijebiti našu kapetansku vrpcu da zauzmemo stajalište za vrijednosti do kojih držimo u njemačkoj reprezentaciji: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno s drugim nacijama, željeli smo da se naš glas čuje”, objavio je tim na Tweeteru.

“Nije se radilo o davanju političke izjave – o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka tako važna”, objavio je njemački tim.

“Uskratiti nam vrpcu isto je kao uskratiti nam glas. Ostajemo pri svom stajalištu”, naveli su u poruci.

Njemačka je bila prva od sedam momčadi koje su planirale koristiti traku One Love kako bi izrazile potporu LGBTQ+ osobama i promicanju inkluzivnosti, u zemlji u kojoj su homoseksualni odnosi zabranjeni i kažnjivi smrću.

FIFA, koja je deklarativno protiv homofobije, svrstala je na početku natjecanja kapetanske trake u duginim bojama u nestandardiziranu opremu koju ona ne propisuje pa se nošenje trake može smatrati kršenjem FIFA-inog pravila, zbog čega bi kapetani koji je istaknu mogli dobili žuti karton prije svakog meča na koji izađu s takvom trakom.

Njemački nogometni savez u ponedjeljak je odlučio popustiti pod pritiskom FIFA-e, koja je reprezentacijama zaprijetila kaznama u slučaju nošenja trake u duginim bojama.