Iako i u SDP-u i u HDZ-u najavljuju da će imati svoje kandidate za zagrebačkog gradonačelnika, još ni jedna od te dvije velike stranke nije istaknula svoje kandidate niti otkrivaju tko bi to mogao biti i kada će javnosti objaviti njegovo ili njezino ime.

Novinari su u utorak u Gradskoj skupštini o kandidatu za gradonačelnika Zagreba pitali predsjednika SDP-a Davora Bernardića i predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića.

Bernardić: SDP će svog kandidata, koji će donijeti promjene, imati na vrijeme

Na novinarsku tvrdnju kako su u istoj situaciji SDP i HDZ po tome što još nisu istaknuli kandidate za gradonačelnika Zagreba te upitan ima li po tom pitanju kakvih promjena u SDP-u, Bernardić je rekao da će SDP na vrijeme imati svoga kandidata. .

“Imat ćemo kandidata na vrijeme i, naravno, SDP i sa SDP-om će se dogoditi promjene u gradu Zagrebu”, poručio je Bernardić.

A na pitanje kako komentira što je jučer “Jutarnji list” pisao da će Milanka Opačić možda biti ‘gurnuta u vatru tako da izgori’, Bernardić je rekao da mora priznati da je to i njega iznenadilo. “To sam prvi put čuo jučer u ‘Jutarnjem listu'”, kaže Bernardić.

Novinare je zanimalo i ima li nekog dogovora unutar stranke tko će biti ta osoba, kandidat za gradonačelnika Zagreba, na što Bernardić kaže da će o tome autonomno odlučivati zagrebački SDP.

“Dakle, županijske organizacije SDP-a, pa i Grad Zagreb, kao županijska ali i gradska organizacija, autonomno će donijeti odluku o kandidatima. Odgovornost za kandidate i lokalne izbore je na gradskim i općinskim organizacijama SDP-a, pa i na zagrebačkoj”, kazao je.

A na pitanje što misli je li dobro da predsjednik stranke, u ovom slučaju on, bude i kandidat za gradonačelnika, Bernardić je odgovorio: “Dobro je sve ono što je dobro za građane. Ako to znači brži, bolji i efikasniji i perspektivniji grad kojeg želimo osigurati, onda je to nešto oko čega ne bi trebao biti nikakav problem”.

Mikulić: HDZ će imati najboljeg kandidata i najbolju listu

Novinari su i predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića pitali ima li HDZ svoga kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i kada će ga predstaviti, a on je odgovorio da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na lokalne izbore izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika Zagreba i, naravno, sa svojom Listom.

“Uopće ne dvojimo da ćemo imati najboljeg kandidata i najbolje kandidate na Listi, odnosno najbolju Listu. Trenutak kada ćemo mi odrediti da ćemo izaći s kandidatom, prepustite nama. Nama je jedini motiv, tko god bio kandidat, pobjeda na lokalnim izborima jer to dugujemo našim ljudima”, poručio je Mikulić.

A na pitanje nije li bolje da što ranije odrede kandidata kako bi imali više vremena za pripremu za lokalne izbore, Mikulić je podsjetio da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović “u određenom trenu, kad je stranka odlučila, izašla u javnost kao kandidatkinja i pobijedila na predsjedničkim izborima”.

Prema tome, kaže Mikulić, ne treba biti pritisak određen od strane medija i napominje kako izbori ne počinju danom objave kandidata.

“Mi radimo – godinama, svaki dan, svaki tjedan, svaki mjesec. U mjesec ili dva, vjerujte, nećemo uspjeti ništa ako nismo prije toga godinama radili. A po rezultatima koje imamo, vidimo da smo u uzlaznoj putanji i da smo potpuno stabilni i konsolidirani”, poručio je Mikulić.

Na pitanje postoji li minimalna šansa da podrže aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, u njegovoj ponovnoj kandidaturi, Mikulić je ponovio da će HDZ imati svog kandidata i svoju listu.

(Hina)

fah