Takozvani skriveni troškovi globalnih prehrambenih sustava iznose oko 10 trilijuna dolara godišnje, što je oko 10 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je u ponedjeljak u novom izvješću Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

U Izvješću o stanju hrane i poljoprivrede stoji da su ti skriveni troškovi uglavnom uzrokovani nezdravom prehranom i poljoprivredom koja šteti okolišu.

Organizacija sa sjedištem u Rimu izvijestila je da se u ovogodišnjem izvješću “razmatra stvarna cijena hrane za održive poljoprivredno-prehrambene sustave”.

“Izvješće uvodi koncept skrivenih ekoloških, zdravstvenih i društvenih troškova i koristi od poljoprivredno-prehrambenih sustava te predlaže sljedeći pristup – stvarno troškovno računovodstvo (TCA) – za njihovu procjenu.”

Daleko najveći udio tih troškova, više od 70 posto globalno je posljedica nezdrave prehrane, stoji u izvješću.

Stalan porast udjela masti i šećera, kao i ultraprerađene hrane u prehrani mnogih ljudi predstavlja golem problem.

Takav način prehrane rezultira pretilošću i posljedično drugim bolestima, što opterećuje zdravstvene sustave i istodobno uzrokuje gubitke kada je posrijedi radna produktivnost.

Još jedan razlog “stvarne globalne ekonomske cijene” aktualnih prehrambenih sustava je okoliš, ističe FAO.

Tomu pridonose emisije stakleničkih plinova i taloženje dušika te neodrživa potrošnja vode.

Zemlje s niskim dohotkom posebno su pogođene ovakvim zdravstvenim, ekološkim i socijalnim troškovima.

Da bi se smanjili tako veliki troškovi i da bi se oni ispravno kvantificirali FAO poziva političare i tvrtke da obavljaju redovite analize.

Vlade bi, primjerice, mogle koristiti poreze, subvencije i propise za prilagodbu postojećih prehrambenih sustava, stoji u izvješću.

Takvi bi potezi omogućili da se prepozna i preusmjeri “stvarna cijena” hrane čime bi se prehrambeni sustavi mogli prilagoditi budućnosti.

U 2024. FAO želi identificirati konkretnije načine smanjenja skrivenih troškova.