Ulaznice za večerašnji spektakl između vaterpolista Hrvatske i Crne Gore odavno su planule, a da je na plivalištu u Gružu mjesta i za 10.000 navijača, karata bi bilo premalo jer odavno već neka vaterpolska utakmica u Dubrovniku nije izazivala ovoliko zanimanje kao današnji nastup hrvatske reprezentacije.

Plivalište u Gružu je u dvoboju protiv Francuske bilo dupkom ispunjeno s gotovo 2900 gledatelja, a dojam je da će protiv naših susjeda Crnogoraca pasti i rekord.

Nakon dva kola EURA u skupini A Hrvatska ima 5 bodova, Španjolska 4, Crna Gora 2, a Francuska 1 bod.

U slučaju pobjede Hrvatske, lak i petercima, izabranici Ivice Tucka su sigurno prvi u skupini i idu izravno u četvrtfinale. Ondje bi pak, dakle u četvrtzavršnici za suparnika imali boljeg iz susreta 4B – 1D ili vjerojatno Gruzija – Rumunjska, što je gotovo idealni scenarij.
No, poraz bi poremetio planove jer kada bi kada bi naša reprezentacija izgubila petercima,te  osvojila bi 1 bod i  ako Španjolska svlada Francusku, Barakude bi bile druge. To je također plasman za izravno četvrtfinale, ali teži put ka polufinalu.

Najlošija mogućnost je pobjeda suparnika, te bi u tom slučaju Hrvatska mogla pasti i na treće mjesto, uz slavlje Španjolaca, a to onda znači nužnost igranja osmine finale i to protiv drugoplasiranog u skupini C (vjerojatno Njemačka), ali onda i teži suparnik u četvrtfinalu.

“Dat ćemo sve od sebe za pobjedu i prvo mjesto, koje bi nam donijelo i 3 dana odmora, te nominalno lakšeg suparnika u četvrtfinalu. Vjerojatno ćemo se svi složiti da je bolje igrati protiv Gruzije ili Rumunjske, nego protiv ne znam Mađarske ili tko se već ‘križa’ u toj skupini. Mislim da stvarno imamo kvalitetu za pobjedu. Možemo reći da smo mi možda kvalitetniji po imenima, klubovima iz kojih dolazimo, što je tko osvojio… kvalitetniji, ali puno se puta pokazalo u svakom sportu, ne samo vaterpolu, da to ništa ne znači. Doslovno, svakim danom vidimo da ne igraju imena, pogotovo u ovom sustavu natjecanja”, kazao je Loren Fatović:

.”Crna Gora je protiv Španjolske pokazala kakva su momčad. Iznimno agresivni, čvrsta obrana, odličan vratar i tko god da dođe na njih, imat će puno problema. Ovo je sigurno dosad najvažnija utakmica. Pobjedom smo prvi u skupini, izravno u četvrtfinalu i imamo neki nešto lakši ipak put. Ukoliko izgubimo, bili bi treći, igrali bi osminu finala. Sve dosad dobro učinjeno možemo začiniti baš ovom pobjedom. Oni su inače skoro pa do savršenstva uigrali pokretljivu obranu. Teško ih je ‘probiti’, znaju se zatvorenih očiju. Moramo spremiti neke kretnje kako bi otvorili više prostora za vanjski šut, te ih na taj način pokušali poremetiti. U pripremi smo za to još od subote ujutro”, riječi su vratara Marka Bijača.

Crnogorski ljevak Aleksa Ukropina smatra da Hrvatska dosad nije prikazala neku igru da bi se trebali pribojavati.
“Vrlo bitan meč – može da nam donese drugo mjesto u grupi, a čudom i prvo. Jedino na šta bih se osvrnuo je suđenje – arbitri su na njihovoj strani, što je očekivano jer su domaćini. Moramo nekako to da prebrodimo, odnosno da ne razmišljamo o tome, da igramo što bolje možemo”, smatra igrač Panionisa.

Hrvatska i Crna Gora su dosad igrali 43 susreta, uz 28 pobjeda Hrvatske, 12 Crne Gore, te samo tri remija.